2011. október 26., szerda

Káposztás bableves



Hozzávalók:
25-30 dkg száraz tarkabab
25 dkg savanyú káposzta
1 szál szárazkolbász vagy valamilyen füstölt hús ízlés szerint
1 nagy fej hagyma
2-3 babérlevél
ételízesítő
2 p. tejföl
2 ek. liszt
olaj
Elkészítés:
A babot előző este hideg vízbe beáztatom. Másnap reggel összevágom kockákra a hagymát, olajon kicsit megfuttatom, majd ráborítom áztató levével együtt a babot. Beledobom a babérlevelet, megszórom ételízesítővel, és főzni kezdem fedő alatt. Közben a savanyú káposztát kicsit összevagdosom, és átmosom ha nagyon savanyú lenne. A kolbászt karikákra vágom. Amikor a bab már félig megfőtt, akkor hozzá teszem a kolbászt és a káposztát. Felöntöm annyi vízzel, hogy sűrű leves legyen majd belőle. Míg készre , addig a tejfölt alaposan kikeverem a liszttel. Ha a bab és a káposzta is megpuhult, akkor a tejföllel behabarom a levest. Még forralok rajta egyet, és készen van.

Erre mifelénk nagyon ismert, és nagyon népszerű leves. Általában füstölt hússal szoktuk készíteni, de most éppen csak kolbász volt itthon. Ha füstölt hússal főzöm, akkor előre megfőzöm a húst, kiszedem a léből, és helyére teszem be a babot. Nagyon jól belefő a füstölt íz. Mielőtt behabarom, előtte kis kockákra vágva visszarakom a megfőtt húst is a levesbe. Sokan rántani szokták, de én egyszerűbbnek és jobbnak találom a habarást. Persze ez is amolyan ahány ház, annyi szokás elv szerint működik. Ha valakit nagyon puffaszt a bab és a savanyú káposzta, akkor próbáljon meg egy-két krumplit is belefőzni a levesbe, már jobb lesz az eredmény evés után.

Ma ismét készítettem káposztás bablevest, csak most füstölt csülökkel. Ennek is felteszem a képét, két különböző ízvilág, pedig az alapanyagok majdnem ugyanazok.

3 megjegyzés:

  1. Ma ezt is elkészítettem,kár hogy ezt a levest eddig nem ismertem!Nagyon finom lett!Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Drága Lívia!
    Örülök, hogy ízlett nektek! Nálunk nagy hagyománya van ennek a levesnek, gyakran készítjük ezen a vidéken.

    VálaszTörlés
  3. Most ettem a füstölt húsos változatból. Desszert is készült, de azzal most még várnom kell, mert túl jó lett a leves:-)

    VálaszTörlés