2011. október 20., csütörtök

Kuglóf (kavarva, egyszerűen)


Hozzávalók:
4 db tojás
1 dl tej
1 dl napraforgóolaj
25 dkg cukor
25 dkg rétesliszt
1/2 cs. sütőpor
margarin a forma kikenéséhez
és különféle ízesítők, pl. kakaópor, tört csokidarabok
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, és jöhet bele a tej és az olaj, majd a liszt és a sütőpor. A fehérjékből habot verünk, és óvatosan, mint egy piskótatésztánál a lisztes masszához adagoljuk. Ha csokidarabosat sütünk, akkor az egész egyszerre belemehet az alaposan kivajazott-lisztezett formába. Ha kakaósat szeretnénk, akkor a massza 2/3 részét tesszük a formába, a maradékba beleszitáljuk a kakaóport, és úgy öntjük a világos tésztára. Egy kanállal óvatosan belekavargatunk, ettől lesz "márványos" a tészta, amikor megsül, és felvágjuk. Előmelegített sütőben sütjük.



Kuglóf. Ha kimondom a szót, valami békebeli hangulat lesz úrrá rajtam, és egy tágas szalonba képzelem magam, ahol az öt órai tea mellé szervírozzák ezt a süteményt. Sokáig eszembe sem jutott, hogy magam is elkészíthetem, olyan nehéznek, bonyolultnak gondoltam az egész folyamatot. Na persze vannak olyan változatok, melyekkel sokkal több munka van, mint a képen látható édességgel. De szerencsém volt, évekkel ezelőtt egy barátnőmtől kaptam a leírást, és ez egyszerre megváltoztatta bennem a kuglófgyártásról alkotott képet. Így is lehet? Egyszerűen és gyorsan csodás és látványos kuglófot sütni? Lehet bizony! És aki már kipróbálta, még nem csalódott benne. Az ízesítés sokféle képen variálható. A leírt kakaós vagy törtcsokis verzió mellett ki lehet próbálni a beleszórt mazsolát, meggyet esetleg különféle aszalt gyümölcsöket, vagy éppen a darált dió-capuccinópor párosítást, amivel a képen látható kuglóf is készült.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, biztosan elkészítem.
    Olyan egyszerű, otthonias izeket látok a blogodban.Ügyes vagy.

    VálaszTörlés