2011. október 20., csütörtök

Pizza házilag




 Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1/2 dl olaj
1 tk. só
1 tk. cukor
1 bögre (kb. 2 dl) langyos víz
tetejére:
bármi, amit csak szívesen megennénk egy pizzán
Elkészítés:
A lisztet egy tálba teszem, az élesztőt pedig a cukorral elkevert langyos tejben megfuttatom. Közben a liszthez pakolom a többi hozzávalót, majd miután az élesztő is belekerül, kézzel vagy fakanállal összedolgozom a tésztát. Ennek a receptnek a legnagyobb előnye számomra az, hogy nem kell olyan mindent beleadós dagasztást végezni, elég, ha összeáll a tészta, máris mehet pihenni egy fél órát. Ennyi idő elég neki arra, hogy jól megkeljen egy huzatmentes, aránylag meleg helyen. Míg dolgozik az élesztő, addig elő lehet készíteni mindazt, amit majd a pizzára teszünk. Ha a tészta már szépen feljött a tálba, akkor egy kiolajozott tepsibe kézzel beleigazgatjuk, és megpakoljuk mindenféle finomságokkal. Előmelegített sütőben mérsékelt lángon addig sütjük, míg a sajt megpirul, szépen szétolvad a tetején.


Gyakran készítek itthon pizzát, mert sokkal kiadósabb és olcsóbb, mintha rendelnénk. Na nem mondom, néha azért hozzánk is becsenget a kedvenc pizzafutárunk, de gyakoribb az, hogy magam állok neki a készítésnek. Egy ilyen pizza ezer féleképpen variálható. Bár nálunk rendszerint egy paradicsomos alapot kap a tészta, kipróbáltam már tejfölös-fokhagymás kenéssel is. A paradicsomos alaphoz a turmixgépbe beleöntök egy dobozos paradicsomszószt, egy fél fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, oreganót, bazsalikomot (vagy a manapság már kapható pizza fűszerkeveréket)kevés sót és annyi olajat, hogy krémes pasztát kapjak. Két perc alatt elkészíthető ez is. De ha nincs kedvem hozzá, akkor egyszerűen egy tubusos pizzakrémet nyomok a tészta tetejére. Egy ilyen gáztepsinyi pizza rendszerint több féle feltétet is kap nálunk. Bence részére nem szoktunk paprikát rakni, a férjem nem szereti a csípőset, és imádom az olajos halas és bőven hagymázott területet. A keresztlányom vegetáriánus, neki mindig külön készítem ha jön, az Ő adagjára csak párolt zöldségek, esetleg főtt tojás és sok sajt kerül. Szóval megpróbálom mindenki igényét szem előtt tartani. Baráti társaságnak is sütöttem már többször, elégedettek voltak vele.

3 megjegyzés:

  1. Ugyanigy készítem én is.
    A paradicsom alapot is magam készítem ősszel,sok fűszernövénnyem van, mindenből kerül bele.
    De az oreganó dominál.
    Hagymás alappal indítom, bele a pari meghámozva kimagvazva,és a zöld fűszercsokor.
    Jó sűrűre főzöm, üvegekbe a fagyóba sorakoznak.
    Tényleg be is rakom a blogomba. Irogatok itt neked, de nem tudok elmenni, annyira jó receptjeid vannak.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm Olgisom! Majd ha arra járok, beugrok egy üveg szószért:-)

    VálaszTörlés
  3. Így,hogy a pizza tetején többféle az ízesítés még nem próbáltam,de tényleg jó ötlet,nálunk a fiúk minden nap megennék!:)Általában 2 nagy tepsivel készül,de most majd megpróbálom,többféle ízesítéssel!:)

    VálaszTörlés