2011. november 15., kedd

Csicsókás pogácsa


Hozzávalók:
50 dkg liszt
30-35 dkg csicsóka
(ezt már főve és tisztítva számoljuk, és majdnem a dupláját tettem oda főni, de bevallom, hogy nem húzogattam le a héját, csak kettétörtem és kiskanállal kikapartam ami nekem kellett)
4 dkg élesztő
1/2 dl tej
10 dkg margarin
só, őrölt kömény
csipetnyi őrölt fehér bors
1 db tojás
tetejére: 1 db felvert tojás a kenéshez, és egész köménymag
Természetesen el lehet készíteni ezt a tésztaalapot hagyományos dagasztással, kelesztéssel is, de én mint minden kelt tésztával való munkát, ezt is a kenyérsütőmre bíztam. Először az olvasztott margarin, majd a tej, a felvert tojás került a gép tartályába, aztán jött rá a liszt, a fűszerek és a só, a csicsóka, végül a tetejére morzsoltam az élesztőt.
Miután a gép elvégezte a dolgát (közben én is az enyémet a takarítás terén)lisztezett gyúródeszkára tettem a tésztát, és mivel kicsit lágynak találtam, még egy leheletnyi liszttel finoman átgyúrtam, átsimogattam. Ezután kinyújtottam kb. másfél centi vastagra, és pogácsaszaggatóval formáztam. Előmelegítettem a sütőt, majd a pogácsákat rápakoltam egy szilikonos tepsire, megkentem felvert tojással, és megszórtam a tetejüket egész köménnyel. A forró sütőben közepesnél kicsit alacsonyabb lángon szépen megsültek.


Drága öreg barátunk a minap meglepett egy szatyornyi csicsókával, amit bevallom őszintén, most láttam életemben először. Eddig csak hallottam róla, leginkább Csicsókánéról:-)) Most azonban bújni kezdtem a netet, és nagyon sok érdekes dolgot megtudtam erről a furcsa alakzatban fejlődő növényről, pontosabban gyógynövényről. Mert annyi jó tulajdonsága van, hogy mindenképpen ebbe a kategóriába kell sorolni. El is határoztam, hogy mindenképpen kérek belőle ültetésre is, apósom kertjében nevelgetem majd. A receptek közt keresgetve találtam ezt a pogácsa leírást a Hoxa nevű női oldalon, egészen pontosan Hmv. tagtárs gyűjteményében. Ezúton is köszönet érte, bár én egy kicsit a fűszerezéssel megspékeltem, de az alapötlet mindenképpen az Ő érdeme.
Maradt még csicsókám, abból pedig azt hiszem egy finom krémlevest készítek majd.

1 megjegyzés: