2011. november 9., szerda

Fokhagymakrém leves


Hozzávalók:
3-4 duci gerezd fokhagyma
2 db leveskocka
1 dl tejszín
2 ek. liszt
kb. 5 dkg vaj
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors
1 ek. vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket megtisztítom és fokhagymanyomóval átnyomom. A leveskockákat felfőzöm 1 liternyi vízben és félreteszem. A vajat egy lábosban felolvasztom, de óvatosan, nehogy leégjen. Beleszórom a lisztet, és világos rántást készítek. Ráteszem a fokhagymát, és átkeverem. Felöntöm kevés levesalappal, habverővel elkeverem, hogy ne legyen csomós, majd a többi levest is ráöntöm. Megszórom őrölt borssal, szerecsendióval, felforralom, majd kis lángra téve pár percig csendesen főzöm. A tejszínt elkeverem kevés forró lével, majd óvatosan a levesbe csorgatom. Átkeverem, elzárom a gázt, és rászórom a vágott petrezselyemzöldet. Tálaláskor levesgyöngyöt vagy pirított kenyérkockákat kínálok hozzá.


A fokhagyma gyógyhatásairól gondolom senkinek nem kell hosszabban beszélnem. Az ízét pedig vagy szereti valaki, vagy nem. Az ízlések ebben a témakörben is nagyon változóak. Mi történetesen szívesen megesszük a fokhagymát minden formájában. Sütve, főzve, ételekbe téve, salátákba vágva, vagy éppen pirítósra kenve. Pirítósra pl. Bence irtó nagy mennyiságet képes rákenni, szinte már lángt szór tőle, de azért eszi rendületlenül:-)
Ezt a levest nem olyan régen kísérleteztem ki, most azt hiszem negyedik alkalommal készítettem. Nem tudom, hogy tejjel vagy tejföllel is megállná-e a helyét, de az első próbálkozásnál tejszínt találtam a hűtőben, és nagyon megtetszett az a selymes lágyság, amit a kissé markáns fokhagymának kölcsönzött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése