2011. november 17., csütörtök

Habos álom


Hozzávalók:
5db tojás
5ek. rétesliszt
5ek. cukor
1 tk. sütőpor
3 ek. kakaópor (natúr)
Krémhez:
1/2 liter Hulala tejszín
1 tábla étcsoki
1 üveg meggybefőtt(lehetőleg magozott, ha csak nem akarunk időt és fáradtságot ölni a magozásba)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. Az egyik tálba a sárgája, a másikba a fehérje kerül. Nagyon óvatosan kell bánni a tojással, a fehérjébe nehogy sárga rész kerüljön, mert akkor képtelenség kemény habot verni belőle. Ha sikerült a szétválasztás, akkor a gépi habverővel habbá verem a fehérjét. Kis sebességgel kezdem a verést, és közben folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Óvatosan beledolgozom egyenként a tojások sárgáját, majd fakanállal beleforgatom a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. A tortaforma alját kikenem zsírral, majd kilisztezem, és beleöntöm a piskótamasszát. Azonnal megy a sütőbe. Kb. 20 perc múlva megnézem. Általában egy fogpiszkálóval szúrom meg a tésztát. Ha a massza ráragad, akkor még visszateszem sülni. Ám ha a fogpiszkálót szárazon húzom ki, akkor elkészült a piskóta. Kicsit hagyom hűlni, aztán szétkapcsolom a formát és tálra teszem a piskótát.
Ez egy alap piskóta. A mennyiség midig úgy változik, ahogy a tojások száma. Vagyis ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor. A cukor nehezebb, mint a liszt, ezért a lisztet púpos kanállal mérjük! Fontos még tudni, hogy a sütőt az első tíz percben nem szabad megnyitni, mert akkor soha nem jön fel a piskótánk, lapos lesz, összeesik.


A magozott meggybefőtt levét leöntöm, a gyümölcsöt pedig egy szűrőbe téve hagyom alaposan lecsöpögni. Fontos, hogy ne maradjon rajta lé, mert akkor elfolyósíthatja a tejszínt. A kihűlt kakaós piskóta alapot egy éles késsel három lapba vágom. A Hulala tejszínt (nekem ez jött be legjobban) robotgép segítségével jó kemény habbá verem. Ha jól dolgoztunk, ez a hab nem fog összeesni! A tortatálra (tálaló tányérra) tett piskóta alsó korongját megkenjük ízlés szerint a habbal. teszünk rá a lecsepegtetett meggyszemekből, majd újabb lap következik. Erre a ha, a meggy, és jöhet a harmadik lap is. Ez a torta teteje. A maradék habbal bevonjuk, úgy, hogy a habból jusson a torta oldalára is. A csokit a tetejére reszeljük, és körbe kirakjuk a meggyszemekkel. Fogyasztásig mehet a hűtőbe.


Egyszerű és finom torta. Teljesen hétköznapi piskótát dobtam fel a tejszínhabbal, és így máris egy ünnepi sütemény lett belőle. Mivel cukrozott Hulala tejszínt használtam, így nem tettem bele plusz édesítést. Szeretek ezzel a fajta tejszínnel dolgozni, mert mindig sikerül belőle jó habot verni, ellentétben néhány társával. Bár az is igaz, hogy növényi eredetű, de ez legyen a legnagyobb bajunk:-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép!!! Isten Éltessen Nagyon Sokáig, hogy még rengeteg ilyen finomságot készíthess a családodnak, és mindenkinek!!!

    VálaszTörlés