2011. november 20., vasárnap

Karácsonyi aszaltszilvás csirkemell


Hozzávalók:
2 db csont nélküli csirkemell
20 dkg mag nélküli aszalt szilva
2 dl édes vörös bor
tojás
zsemlemorzsa
liszt
olaj
valamilyen szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
Az aszalt szilvát érdemes még előző este beáztatni a finom édes vörösborba. A csirkemellet először kiterítjük a vágódeszkára, és ahol úgy fog kinézni, mint egy pillangó két szárnya. Középen kettévágjuk. Aztán megfordítjuk a húst, és hosszába, szintén elvágjuk. Akkora szeleteket kapjunk, hogy zsebet lehessen a végén vágni a töltéshez. Ezt megismételjük a másik fél melle húsával is. A leeső kis darabok sem vesznek kárba, ki lehet a falatkákat is rántani.
A szilvákat kiszedjük a borból, és jól lecsepegtetjük. Az áztató itókát sem borítjuk ki, a mézédessé váló bor legyen a szakácsnő jutalma:-))Legalábbis én mindig elkortyolgatom:-)
A melldarabok végét óvatosan megvágjuk egy éles késsel, és nagyon ügyelve arra, hogy a hús oldalát ne szúrjuk át, akkora zsebet vágunk, amekkorát csak enged a csirkemellfilé. Ebbe beletömködünk egy adag szilvát, és hegyes fogpiszkálóval összezárjuk a nyílást. Ha minden mellfilé darabot megtöltöttünk, akkor bepanírozzuk a szokásos módon,( a tojásba beleszórjuk a fűszerkeveréket), és forró olajban kisütjük. Lehet így egyben is kínálni, de szerintem sokkal mutatósabb, ha hagyjuk kicsit hűlni, és aztán ferdén felszeleteljük az így megtöltve már elég nagy csirkemelleket.


Hosszú évek óta minden szenteste tálra kerül nálunk ez az étel. Csak hárman üljük körül az asztalt, és túl nagy lakomákat sem csapunk, de azért fontos nálunk is, hogy a gyertyafény mellett valami igazi finomság kerüljön a tányérokra. Bevallom, hogy év közben nem is szoktam ilyen töltött csirkemell filét csinálni, és nem lustaságból, vagy anyagi megfontolásból, pusztán azért, hogy ne veszhessen el a karácsonyi hangulata. Ezért van az, hogy amióta az idén is elindultunk a karácsony felé vezető úton, Bence már többször is megkérdezte, készítek-e az idén is ilyen finomságot. A tálra ilyenkor az aszalt szilvás csirkemell mellé kerül májjal töltött verzió is. Hasonló képen készül, mint a szilvás, csak ott a tölteléket a fűszerrel megszórt nyers csirkemáj adja. De ugyanúgy panírozom, sütöm, majd szeletelem. Általában "habos" krumplipürével tálalom. Mitől habos? A krumplit vajjal törjük meg, és forró tejjel, majd tejföllel vagy tejszínnel habosra kavarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése