2011. november 24., csütörtök

Karácsonyi rakott sajtos pulyka(csirke)mell


Hozzávalók:
80 dkg pulyka (vagy csirke)mellfilé
5-6 db tojás
30 dkg sajt
liszt
2 dl főzőtejszín(használhatunk jó sűrű tejfölt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió őrölve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
ételízesítő
Elkészítés:
A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős-szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz)
Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a maradék sajtot elkeverjük a maradék tojással, hozzáadjuk a tejszínt, és a rakottra öntjük. Fóliával letakarva jó 3/4 órát pároljuk, majd takarás nélkül szép pirosra sütjük. Érdemes a húst megnézni, mielőtt a fóliát végleg levesszük, mert a sütési idő függ egyrészt attól, hogy csirkét vagy pulykát használunk, másrészt pedig attól, hogy milyen vastagra vágtuk a szeleteket.



A Szenteste másik elmaradhatatlan étele nálunk ez a rakott költemény, ahogy egymás közt nevezzük. Forrón és hidegen egyaránt finom, sőt ha kihűl, sokkal jobban lehet vágni, szeletelni. Ehhez is természetesen az isteni finom "habos" krumplipüré jár nálunk, és persze ez is olyan étel, amit az év többi napján nem szoktam készíteni, az aszalt szilvás csirkemellnél leírt okok miatt:-))
Fotóm csak ez volt róla talonban, de az idén majd felvágás után is megmutatom. De remélem, hogy akkor már sokan a saját sültjük alapján fogják tudni, hogy néz ki belülről:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése