2011. november 14., hétfő

Párolt vöröskáposzta


Hozzávalók:
1 fej vörös káposzta
1 nagyobb fej lila hagyma
olaj
őrölt kömény
cukor
ecet
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit leszedem és eldobom, ezt nem szoktam használni. Kettévágom a fejet, kiszedem a torzsáját, és egészen vékony szeletekre felvágom a káposztát. Vékonyra csíkozom a hagymát is és hozzáadom. Besózom, és pár percig állni hagyom. Egy nagyobb lábosba olajat melegítek, és rádobom a hagymás káposztát. Megszórom köménnyel, cukorral és ecettel ízlés szerint, jól átkeverem, és öntök alá egy decinyi vizet is. Fedő alatt készre párolom. Közben azért megkóstolom, és ha kell bele még valami ízesítő, pótolom.
Az ecettel érdemes óvatosan bánni, először csak egy teáskanállal locsoljunk a káposztára. Ha nem elég savanyú, lehet még fokozni, de kivenni már nehezebb belőle.


Ami először eszembe jut a párolt lila káposztáról, az a ludas vagy kacsás kása. Elsősorban ezekhez az ételekhez szoktam készíteni, vagy sült hurkához, kolbászhoz, malachúshoz. De télen, amikor nem nagyon dőzsölhetünk a salátákban, ezt is érdemes többféle ételhez kipróbálni. Van amikor egy kis almát is vágok bele, és együtt párolódnak a káposztával, és szilveszter táján ha van egy kis pezsgő, vagy vörös bor, azzal is fel lehet önteni a pároláshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése