2011. november 29., kedd

Rakott karfiol


Hozzávalók:
1 fej karfiol
10 dkg rizs(lehet megmaradt párolt rizs is, a mennyiséget igazándiból az ízlés határozza meg)
30 dkg darált hús
1 kisebb fej hagyma
pirospaprika
őrölt bors
ételízesítő
zsemlemorzsa
pici darab vaj
olaj
1 nagy poharas tejföl
(a tejföl mennyisége is a tényleges adagtól függ, és attól, hogy ki mennyire szereti szaftosan)
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedve alaposa megmosom, majd óvatosan lobogó sós vízbe teszem. Addig főzöm, míg a villa bele nem megy, de még nem főtt szét teljesen. Közben elkészítem a rizst. Én pici olajon szoktam megfuttatni, majd amikor a szemek kifehérednek, felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megszórom ételízesítővel, és lefedve kis lángon addig párolom, míg elfövi a ráöntött folyadékot. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom, majd készítek egy pörkölt alapot, amire ráteszem a darált húst. Addig pirítom, míg a hús kifehéredik, majd jól átkeverem, fűszerezem és kevés kivet alá öntve fedő alatt puhára párolom ezt is. Ha mindhárom összetevő elkészült, akkor egy sütőtál alját vékonyan kikenem vajjal(vagy margarinnal)és a karfiol felével "megágyazok" benne. Erre jön a rizs, majd a hús. A tejfölt egy tálba öntöm, megszórom sóval és borssal, majd a felét rákenem a hús tetejére. A felső záró réteg a megmaradt karfiol lesz, amit végül meglocsolok a tejföllel és megszórom kevés zsemlemorzsával. Forró sütőbe tolom, és egy fél óra alatt összemelegítem az egészet.


A karfiol nálunk minden elkészítési formájában nyerő ebéd. Annak idején anyukám is gyakran tett elénk rakott karfiolt a szezonban. De ő nem dúsította semmivel, egyszerűen csak tejföllel meglocsolva összesütötte a karfiolrózsákat egy jénaiban. Nagyon finom volt úgy is, mind a mai napig szoktam én is készíteni, csak én már kicsit azt is felturbóztam egy kis sajttal, mártással. Itt lejjebb a zöldséges ételek közt valahol annak is meg lesz a receptje, ha érdekel valakit. Én azért választom általában ezt a rizzsel és hússal rakott verziót, mert bár nem vagyunk falánkak, de a simán rakott zöldség után nagyon hamar nyitogatjuk a hűtőt és a spájz ajtót, valami ehető finomság után kutatva. Na meg persze amióta kamaszka a kicsi fiam, hús nélkül számára elképzelhetetlen egy ebéd:-))

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyes vagy Timikém!
      Én is gyakran készítek rakott dolgokat(zöldbab, karfiol, kelkáposzta)
      Ujabban a húst darabosan pörköltnek sütöm le jó puhára és ezt szétnyomkodva elkeverem a rízzsel,és egy nyers tojással.Jobb az ize, nekem legalábbis.
      Bencét puszilom!
      Nézz be az én blogomba is néha, bár én nem írok minden nap.

      Törlés
  2. Köszönöm Olgisom!
    Mindenképpen benézek hozzád! Van amikor én is kész csirke pörköltöt használok egy ételhez, kicsontozva, felkockázva.
    Bencének átadom, mi is ölelünk Téged!

    VálaszTörlés