2011. november 11., péntek

Töltött káposzta



Hozzávalók:
1 fej laza levelű(lapos) káposzta
60 dkg darált hús
10-15 dkg füstölt hús(lehet kolbász is)
20 dkg rizs
fűszerpaprika
ételízesítő
őrölt bors
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
1-2 ek. sűrített paradicsom
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
Első lépésként egy lábosban felteszek vizet főni. Akkora legyen, hogy a káposztafej beleférjen. Míg a melegedésére várok, addig kivágom a káposzta torzsáját, így könnyebben leválnak majd a levelek. Ha a víz gyöngyözni kezd, beleteszem a káposztát, úgy, hogy a torzsanyílása legyen lefelé. Nem kell főzni, elég pár perc az abáláshoz. Egy villával szoktam segíteni a leveleknek. A leszedett leveleket hideg vízbe dobom, hogy kicsit lehűljenek, mielőtt kézbe veszem őket. Mindegyiknek levágom óvatosan késsel a vastag erét, hogy a káposztát könnyebb legyen majd föltekerni. Ha ezzel elkészültem, akkor jöhet a töltelék összeállítása. A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a megmosott rizst és a fűszereket ízlés szerint. A füstölt húst vagy kolbászt apróra vágom, és az is belekerül a tálba. A hagymát és a fokhagymát is a lehető legkisebbre vagdalom, és megfuttatom egy kevés olajon. Nem kell nagyon megpirítani. Hozzáadom a töltelékhez, rákanalazom a sűrített paradicsomot, és kézzel jól összedolgozom a masszát. Megkóstolom, és ha az ízek rendben vannak, akkor jöhet a töltés. A tenyerembe veszek egy káposztalevelet, és attól függően, hogy mekkora a levél, teszek bele tölteléket. A tenyerem alsó részénél lévő végét felhajtom a káposztának, és feltekerem a káposztát, mint egy rolnit. A hüvelyk ujjamnál lévő káposztát már csak be kell dugdosni, és készen is van. Ha elfogyott a töltelék, és még marad káposzta, akkor azt egy lábosba vagdalom az eleve megmaradt káposztafejecskével, amiről már nem lehetett több levelet töltésnek levenni. Erre a káposztaágyra jönnek a töltelékek. Tehetünk közéjük egy pár karika kolbászt vagy füstölt húst még pluszba, de ha esetleg van a hűtőben egy kis megmaradt szalonnabőr, az sem fogja elrontani az ízét. A paradicsomlével felöntöm, és ha kell, öntök még rá annyi vizet, hogy jó ujjnyira ellepje a káposztákat. Megszórom egy kis ételízesítővel, és ha a paradicsomlé nagyon savanykás, akkor egy csipet cukorral is. Fedő alatt jó fél óra kell, és elkészül az étel. Érdemes megnézni, mielőtt elzárjuk a gázt, és kalkuláljuk bele azt is, hogy a fedő alatt a gőzben is fog még puhulni a töltelék, nehogy nagyon szétfőzzük. Tálaláskor mindenki szájíze szerint meglocsolhatja egy kis tejföllel.


Igazi káposztarajongó családba születtem, mert anyukám és a nővéreim nagyon szerették a töltött káposztát csakúgy, mint a "Tőtikét" vagy a töltött karalábét. Szezonnak és kívánságnak megfelelően kerültek ezek az ételek az asztalunkra. S bár akkor ugyanazt ettük mind, ma már nem egyformán készítjük a töltött káposztát a nővéremmel. (Anyukám és a másik testvérem sajnos már nincsenek köztünk) Mindkettőnknek kialakult egy ízvilága, de ez nem azt jelenti, hogy bármelyikőnké rosszabb lenne a másiknál. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez is egy olyan étel,a mit apró kis változtatásokkal, hozzávalók turbózásával egyedivé lehet tenni. Anyukám pl. simán főzte a káposztát, és viszont paradicsomlében. A kisfiam ezt szereti, és én természetesen kedvezni akarok ebben is neki:-)) S ha kimarad egy kis töltelék, akkor sincs gond. Gombócokat formálok belőle, és azt is megfőzöm a paradicsomos lében a káposztával együtt. A paradicsomos húsgombóc is szeretnivaló étel nálunk:-)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ez a káposzta, én is szabolcsi lány vagyok , és pont ilyet ettem gyerekkoromban)
    A párom erdélyi, a paradicsomosat nem eszi meg, ők savanyú káposztába töltik) Az sem rossz...)))

    VálaszTörlés
  2. Ez valóban az igazi szabolcsi töltött káposzta.Én még teszek a töltelékbe egy kis őrölt köménymagot.Próbáld ki, jó ízt ad neki és segíti az emésztést.

    VálaszTörlés
  3. Ez valóban az igazi szabolcsi töltött káposzta.Én még teszek a töltelékbe egy kis őrölt köménymagot.Próbáld ki, jó ízt ad neki és segíti az emésztést.

    VálaszTörlés