2011. november 28., hétfő

Töltött keltekercs

Hozzávalók:
8 szép kelkáposztalevél
1 cs. előfőzött rizs (vagy maradék párolt rizs)
25 dkg darált hús
1 nagy pohár tejföl
1 kicsi fej hagyma
ételízesítő
olaj
pirospaprika
őrölt bors (én színes borsot használok)
Elkészítés:
A kelkáposzta leveleket gyöngyöző vízbe dobom pár percre, míg a levelek annyira megpuhulnak, hogy a vastag "erüket" le tudjam vágni, és a levelek tekerhetőek legyenek törés nélkül. Utána sós vízben megfőzöm a rizst. A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem, majd a paprikával megszórva készítek egy pörköltalapot, amin először fehéredésig pirítom a darált húst, majd pici vizet öntök rá, és készre főzöm. Nem túl sok idő. Ha kicsit meghül a pörkölt és arizs is, akkor a kettőt összekeverem. Egy kelkáposztalevelet a tenyeremre fektetek, és annyi tölteléket teszek rá, hogy töltött káposztához hasonló csomagot tudjak készíteni belőle. Egy jénai aljába kevés olajat csurgatok, és egyenként elrendezem rajta a töltött kelcsomagokat. tetejüket bőven megöntözöm tejföllel, megszórom őrölt borssal és sütőben jó negyed óra alatt összemelegítem.


Ez a keltekercs is az én agyszüleményem:-) Persze nem zárom ki, hogy mások is "kitalálták", elkészítették már. Én mégis a sajátomnak vallom, mert egy borús szombat délelőtt jutott az eszembe. Találtam egy fej kelkáposztát a kosáron, de a gyerkőc mindenképpen főzeléket akart belőle hétfőre. Tehát a rakott kelkáposztát kilőhettük, mert ahhoz szükség lett volna az egész fejre. Aztán eszembe jutott, hogy megpróbálhatnál azokat a külső erősebb leveleket hasznosítani, amiket egyébként le szoktam szedni, ha főzelékhez kaszabolom a kelt. Így készült el ez az ebéd, ami aztán mindhármónk tetszését elnyerte...

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a jó receptet!Ma elkészítettem,a kelkáposztától voltak fentartásaim.Kicsit még fűszereztem itt ott mit ne mondjak isteni lett!Mégegyszer köszönöm!

    VálaszTörlés