2011. december 15., csütörtök

Palóc leves



Hozzávalók:
30 dkg sertéslapocka kockázva
25 dkg zöldbab
4-5 szem krumpli
1 nagyobb fej hagyma
2 babérlevél
2 dl tejföl
pirospaprika, bors
2 db leveskocka (vagy ha van 1-1,5 liter alaplé)
olaj
1 ek. liszt
pici almaecet

ízlés szerint kapor (elmaradhat)

Elkészítés: A húst a szokásos módon odarakom pörköltnek főni. A krumplit közben megtiszítom és kisebb kockákra vágom. Húsz perc múlva a húshoz teszem a megtisztított, megmosott és egyformára tördelt zöldbabot is, ízesítem sóval, borssal és hozzádobom a két babérlevelet. Kevés vizet öntök rá, és fedő alatt párolom. Mikor már jó félig megfőtt a zöldbab, akkor beleteszem a krumplit is, és felöntöm annyi vízzel, hogy elég sűrű levest kapjak. Beleteszem a leveskockákat és kicsit feljebb veszem a lángot is. A krumpli pár perc alatt megpuhul. Míg a leves összefő, addig a tejfölben simára kavarom a lisztet, majd teszek hozzá egy nagy merőkanálnyit a forró léből is, ezzel kiegyenlítem a habarás és a leves közötti hőkülönbséget. Takarékra veszem a lángot a leves alatt, és folyamatos kevergetés mellet beleöntöm a levesbe a habarást. Hagyom pár percig még főni, hogy a liszt elveszítse a "nyers" ízét. Pici almaecettel megcsorgatom, rászórom a frissen összevágott kaprot.  Megkóstolom a levet, ha kell még utánaízesítem, és forrón tálalom.


Az egyik kedvenc levesem a palócleves. Tudom, nem mindenki ilyen "nemes egyszerűséggel" készíti, de az évek során én ezt a verziót fejlesztettem ki magamnak, és ez az íz nekünk tökéletesen bevált. Az eredeti receptben persze azt hiszem ürühúst használnak, de nekünk megfelel a sertés  is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése