2011. december 8., csütörtök

Savanyú tojásleves

Hozzávalók:
5 db tojás
2 ek liszt
bő fél deci olaj
2 db babérlevél
ételízesítő ízlés szerint
1 tk. pirospaprika
1 kk. őrölt kömény
egy leheletnyi ecet(de akinek elég a babérlevél savanyítása, az el is hagyhatja)
Elkészítés:
Az olajat felmelegítjük, és beleszórjuk a lisztet. Habzásig kevergetjük, vigyázva, hogy ne égjen meg. Félre húzzuk, és megszórjuk a pirospaprikával, és azonnal felöntjük vízzel. Habverővel simára dolgozzuk, majd még annyi vizet öntünk a lábosba, hogy egy liternyi legyen. Beleszórjuk az ételízesítőt és a babérlevelet, megszórjuk a köménnyel és csendes lángon hagyjuk, hogy az ízek kicsit összefőjjenek. Egy öt-hat perc elég neki. Közben feltörünk két tojást egy tálba, és villával kicsit összekeverjük. Ha a leves alapja összefőtt, megkóstoljuk, és ha kellemes ízű, akkor belecsorgatjuk a tojást. Közben kavargatjuk, de már elég neki egy-két perc, utána óvatosan beleengedjük a másik három feltört tojást. Ezeket nem keverjük hagyjuk, hogy egy öt percet keményedjenek. Elzárjuk a gázt, és aki szereti, az most teheti bele a cseppnyi ecetet. Érdemes odafigyelni, nehogy túlzottan savanyú legyen. Én mindig a kagyló felett szoktam egy kiskanálba csepegtetni az ecetet, és úgy teszem a kellő mennyiséget a levesbe.


Egyszerű leves, régen a szegények ebédjének is mondták, mert a hozzávalók mindegyike megtalálható bár mikor egy konyhában. Anyukám gyakran készítette, na nem azért, mert nem volt más, amit elénk tehetett volna, hanem mert kifejezetten szerettük, főleg apukám. Nálunk viszont a férjem nagy rajongója :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése