Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2012. január 7., szombat

Ecetes-tormás céklasaláta


Hozzávalók:
1 kg cékla
cukor
csipet só
ecet (én most almaecetet használtam)
kömény
ecetes torma
Elkészítés:
A céklagumókat alaposan megmosom, majd egy lábosba téve megfőzöm őket. Érdemes egyforma gumókat választani, hogy egyszerre puhuljanak meg. Nem szoktam vaj puhára főzni, csak annyira, hogy a hegyes kis villám belemenjen. Hideg vízzel lehűtöm a céklákat, hogy meg tudjam fogni őket, és egy késsel lehúzom róluk a héjat. Utána tetszőleges formára felaprítom. Egy tálba elkészítem a saláta levet. Ehhez a mennyiséghez 2,5 dl víz szerintem elegendő, hiszen nem feltétlenül kell nyakig úsznia a lében, úgyis átkavarjuk fogyasztás előtt. Ízlés szerint adagolom a hozzávalókat, és miután feloldódik a cukor a lében, beleteszem a cékladarabokat is. Köményből én az őrölt változatot használom, mert a drágám nem szereti, ha ráharap az egész szemekre. Érdemes hűtőben egy-két órát pihentetni, hogy az ízek jól átjárják a zöldséget.


Szezonjában nincs is olyan hét, hogy ne vennénk céklát. Nagyon kedvelt zöldség nálunk. Egy-egy ebédhez Bence hatalmas mennyiségeket kebelez be belőle:-)
Ha valaki nagyobb mennyiséget készít, amiből szeretne későbbre is eltenni, az azért kicsit több levet készítsen a salátához.
Amikor azt írtam, hogy tetszőleges formára daraboljuk, akkor arra gondoltam, hogy van aki karikázva, van aki nagy lyukú reszelőn legyalulva szereti. Én korábban hol így, hol úgy készítettem. Aztán egyszer az elmúlt időszakban a férjem meglepett azzal, hogy mire kimentem a konyhába, helyes kis téglácskákra szabdalta a megfőtt gumókat. Akkor kicsit furcsáltam ezt az alakzatot, de másnap az ebédnél rájöttem, mennyire hasznos és ötletes is a dolog. Nem potyogott le a villáról mint a gyalult, és nem csepegtettem le magam a lével, mint amikor karikázva eszem. Azóta én is ilyenre darabolom. Ugye milyen ellenállhatatlan ez a rubintvörös vitaminhalom?

1 megjegyzés:

  1. Cékla imádatunk hasonló méretű :D Nagyobb mennyiséget szoktam kuktában megpárolni kb. 20-25 perc alatt és tetszőlegesen aprítva vagy reszelve zacskókban ellapítva azokat, hogy kevés helyet foglaljanak- lefagyasztani. Bármikor bármihez előkapható! A Picasso stílusú kubizmusra emlékeztető kockázást kipróbálom :D

    VálaszTörlés