2012. január 23., hétfő

Édes-savanyú fejtős bableves


Hozzávalók:
45 dkg fejtős bab(fagyasztott)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kicsi darab zeller
1 fej hagyma
1 nagyobb vagy két kisebb babérlevél
1 liter levesalap (lehet kockából is)
1 dl tejföl
csipet cukor
olaj
Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra vágom, és egy kevés olajon megdinsztelem. Rádobom a babot és a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, valamint a kicsi kockákra darabolt zellert. Hozzáteszem a babérlevelet, ráöntök egy két decinyi alaplevet és fedő alatt párolom. Mikor már puhák a zöldségek, hozzáöntöm a maradék levesalapot is, és ha felfő, akkor takarékra veszem, szedek ki a tejfölhöz belőle egy-két merőkanálnyit. Jól elkavarom, és a gyöngyöző levesbe öntöm. Jöhet bele a leheletnyi cukor, és ha fő egyet, el is zárom a gázt. Ilyenkor mindig megkóstolom, hogy a babérlevéltől és a tejföltől elég savanyú-e, és a cukor kellő pikánsságot kölcsönzött-e neki. Aki savanyúbban szereti, az pici ecetet is önthet hozzá, de én nem szoktam, nekünk így harmonikus az íze.



Maga az ötlet nem a sajátom, bevallom, hogy valahol itt a neten olvastam tavaly ilyentájt. Aztán felbuzdulva az alapgondolaton, kifejlesztettem a saját levesünket belőle. Ami ma olyan jól sikerült, hogy a férjem nem csak hogy kétszer szedett belőle, de a maradékot még most vacsira is megette, mielőtt munkába indult:-)

2 megjegyzés:

  1. Jaj, a nyál a számban sportolásba kezdett!

    VálaszTörlés
  2. :-)Megértem a helyzetet:-))Nekem a leve jön be leginkább, az édes és egyben savanykás ízhatással. Na nem hergelem tovább az ízlelőbimbóidat:-))

    VálaszTörlés