2012. január 21., szombat

Hortobágyi húsos palacsinta



Hozzávalók:
(tetszés szerintiek a mennyiségek, de azért leírom, hogy mi minden kellett ehhez a 10 darabhoz)
10 db hagyományos módon megsütött sós palacsinta
5 db csirke felső comb
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika

őrölt bors
1 db zöldpaprika
2-3 ek. sűrített paradicsom
olaj
2 p. tejföl
1 ek. liszt
pici vaj
Elkészítés:
A csirkecombokból egy jó magyaros pörköltöt főzök. Ehhez felvágom kockákra a hagymát és a fokhagymát, olajon megpirítom, megszórom fűszerpaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Ráteszem a kicsi kockákra vagdalt zöldpaprikát és a sűrített paradicsomot, és jól átforgatom. Hagyom, hogy a lecsós alap zsírjára piruljon, és ekkor hozzáteszem a combokat. Addig forgatom, míg mindkét oldala fehér lesz, majd megsózom, borsozom, és kevés vizet aláöntve fedő alatt készre főzöm. Amikor a hús megpuhult, kiszedem a léből, és ha kicsit meghűlt, akkor ahúst lefejtem a csontról, apró kockákra vágom. A pörköltszaftba elkeverem a tejfölt és egy kanál lisztet, majd jól kiforralom. Botmixerrel kicsit összeturmixolom, ettől kellemes krémes állagú szószt kapunk. Ebből teszünk néhány kanállal a húsra, és megtöltjük vele a palacsintákat. Kis batyukat hajtogatunk, és egymás mellé betesszük egy tűzálló tálba, amit előzőleg picike vajjal kikentünk. A mártással bevonjuk apalacsintákat, és forró sütőbe tolva jó húsz perc alatt összemelegítjük.



A férjem és a fiam nagyon szeretik a hortobágyi húsos palacsintát, én már viszont nem annyira lelkesedem érte. De milyen anya lennék, ha néha nem iktatnám be az étrendbe? Nem nagyon tudtam mit főzzek ma, ezért úgy gondoltam, meghozom ezt az áldozatot:-))
Bence hármat, az apja négyet evett meg egy-egy tányér grízgaluska leves után, szóval summáztam, hogy nem sikerült rosszul:-)
Aki kényelmesebben szeret főzni, kevesebb kézmosással, mosogatással, az nyugodtan elkészítheti darált húsból is, akkor nem kell a csontról szedegetni, vagdosni a belevalót. A botmixerezés sem feltétel, hiszen gondolom senkit nem zavar, ha néhány hagymadarabkát lát a szószban. Laktató és mutatós étel. szerintem érdemes kipróbálni. Ja! És a vegetáriánusok se essenek kétségbe, én már gombapörkölttel is készítettem ilyet a keresztlánykám kedvéért.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a recept ki fogom próbálni ugyanis nálunk minden csirkéd étek nagyon menő!

    VálaszTörlés
  2. Próbáld ki bátran Lívia, nincs benne semmi ördöngősség:-)Kettő még maradt vacsira, a férjem be is kebelezte:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, mi is mindig így készítjük, sütőben. Tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Timi!Elkészült és nagyon ízlett mindenkinek!Köszönöm ezt a jó receptet!

    VálaszTörlés