2012. január 6., péntek

Húsleves csirke aprólékból



Hozzávalók:
1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, kicsi darab kelkáposzta)
2-3 db csirkefarhát(ketté vágva az már 4-6 db)
3-4db szárny
nyak, szív zúza
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
pár szemes bors
ételízesítő vagy leveskocka
petrezselyem-és zeller zöld
+ levestészta
Elkészítés:
A leveszöldségeket megtisztítom, megmosom és feldarabolom. A húst szintén elvagdosom, a hártyáktól, nem oda való részektől megszabadítom és egy kicsit kiáztatom. Majd egy lábosba teszem, felengedem annyi vízzel, hogy bőven ellepje, legyen benne majd hely a zöldségeknek is, és odateszem főni. Megvárom, amíg nagy lángon felforr, leszedem a keletkezett habot, majd takarékra veszem a gázt, és belepakolom a zöldségeket, a hagymákat, a borsot és a zöld leveleket, melyeket mosás után fehér cérnával csokorba kötök, így könnyebb a végén kidobni belőle. Bevallom, hogy a levesekhez én leveskockát és delikátot egyaránt használok, így az is a lábosba kerül, mehet rá a fedő, és már nincs is más dolgunk, mint 3-3,5 óra alatt készre főzni. Utána hagyom kicsit pihenni, majd leszűröm a kész levest. A zöldségeket és a húst külön-külön tálba szedem. Kifőzöm a levestésztát, és mindenki magának szed mindenből a tányérjába.


A húsleves az egyik kedvenc levesem. Elárulok egy titkot:-) Bár az ízét is nagyon szeretem, szerintem sokkal inkább a fövése közben terjengő illatok, és a nyugalmat, békességet árasztó gondolata fog meg minden alkalommal.
Gyakran, és sokféle húsból készítem. Általában csirkéből, de nem mindig a legnemesebb részekből. Bár ha főtt hús-krumpli-szósz kombinációt tervezek második fogásnak, akkor comb és szárny kerül a lábosba, de nagyon szeretem ebben az esetben a jó húsos karajcsontot is. Amikor viszont "csak" levesként funkcionál, akkor inkább aprólékból készítem.
A levesbetét is változó nálunk. Ma például cérnametélttel esszük, de gyakran kínálom grízgaluskával, májgaluskával is.
A jó húslevesnek a megfelelő alapanyagokon túl egyetlen titka van, nem szabad siettetni a fövést. Egészen pici lángon, épp csak pötyögve, gyöngyözve szabad főzni. Akkor lesz tiszta, aranysárga a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése