2012. január 19., csütörtök

Husos-gombás rakott tészta

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
25 dkg csavart tészta
pár szem gomba (ez el is hagyható, csak nálunk maradt tegnapról pár fej)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj

fűszerpaprika
őrölt bors
1 nagy poharas tejföl
Elkészítés:
A hagymát megtisztítom és a fokhagymával együtt apróra vágom. Készítek egy pörköltalapot, és erre ráteszem a darált húst. Fehéredésig pirítom, majd egy kevés vízzel felengedem, és fedő alatt készre párolom. Ezután leveszem róla a takarást, és hagyom, hogy a felesleges vizet elfője, de azért egy kis lé maradjon alatta.
Míg párolódott a darált hús, addig a gombát negyedekbe vágtam, és egy serpenyőben kicsit megpirítottam. Ez elég is volt ahhoz, hogy ne legyen kemény. A tésztát bő sós-olajos vízben kifőztem, és egy nagy tálban összekevertem a hússal és a gombával. Tepsibe kanalaztam, és meglocsoltam egy kis borssal-sóval elkevert tejföllel. Forró sütőben kb. fél órát töltött, míg jól átmelegedett, teteje kissé megpirult.


Ez egy olyan ebéd, ami nem csak gyorsan elkészül, de szerintem elég pénztárca kímélő is. És akár bevalljuk, akár nem, bizony akadnak olyan napok, amikor nem csak a gyomrunk, de az anyagiak is azt diktálják, hogy valami szerényebb kerüljön az asztalra. Én ezt nem szégyellem, bátran felvállalom, hiszen nem az ablak előtti Platánokon terem nálunk sem a pénz.
Bence a gombát nem szereti, ezért készítettem oly módon ezt a rakottast, hogy amikor a húst összekevertem a tésztával, a tepsi egyik részébe tettem egy adagot neki, és csak aztán kevertem bele a többi tésztás-húsba a gombát. A tejföl pedig kimondottan jót tett neki, a férjem kétszer is szedett a mai ebédből. Kell ennél nagyobb elismerés?

3 megjegyzés: