2012. január 2., hétfő

Lecsós csirkepörkölt pásztortarhonyával

Pörkölt hozzávalói:
1 kg csirkehús
2 nagyobb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika

őrölt bors
2 db paprika+1 db nagyobb paradicsom (illetve ilyenkor télen 2-3 kanál lecsó)
olaj
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát kisebb kockákra vágom, és olajon megdinsztelem. Közben a részeire bontott csirkét jól átmosom, lecsepegtetem. A hagymára pirospaprikát szórok, és rögtön felöntöm egy kevés vízzel, hogy le ne égjen, mert ha odakap, keserű lesz az íze. Aki nem biztos abban, hogy elég gyorsan fel tudja folyadékkal önteni, az inkább erre a pár pillanatra húzza félre a tűzről a lábost. Zsírjára pirítom az alapot, majd belekanalazom a lecsót, megsózom, borsozom, és ráteszem a húsdarabokat. Jól átforgatom, majd amikor már kezd a csirke fehéredni, felöntöm annyi vízzel, hogy abban jól át tudjon főni a hús, de azért mire elkészül az étel, egy sűrű szaftot kapjunk. Lefedve főzöm, időnként megkeverem. Ha a hús megpuhult, akkor félre húzom a fedőt, és kicsit nagyobb lángon ahgyom, hogy a felesleges folyadék elfőjön róla.
Pásztortarhonya hozzávalói:
25 dkg tarhonya (én házit használtam, de lehet a szokásos "golyótarhonya" is)
2-3 szem közepes krumpli
olaj
ételízesítő
pirospaprika
őrölt bors
1 kicsi fej hagyma
Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra vagdalom, és az olajon óvatosan megdinsztelem, ügyelve, nehogy megégjen. Amikor már kezd aranybarna lenni, rádobom a tarhonyát és pár pillanatig együtt pirítom, majd megszórom pirospaprikával, és mint a pörköltnél, azonnal felöntöm vízzel. Ízesítem, majd beleteszem a kisebb kockákra vagdalt krumplit, és annyi vizet öntök rá, hogy egy jó ujjnyit ellepje a krumplit és a tarhonyát. Lefedve készre főzöm.



Nem igazán tudtam már mit kitalálni ma mit főzzek. Adott volt még pár darab saláta burgonya, ami külön már semmire sem lett volna elég, és így voltam a maréknyi házi tarhonyával is. Így egyesítettem a kettőt, és a lecsós csirkepörivel együtt, megspékelve egy kis házi csalamádéval, uborkával, igazán fincsi ebédünk kerekedett. A tarhonyánál nem baj, ha marad egy kis szaft alatta, mikor elzárjuk a gázt, hiszen mindkét összetevő hajlamos arra, hogy nedvességet szívjon fel még akkor is, mikor már befejeztük a főzést. Aki nem biztos abban, hogy mennyi víz is kell így a pásztortarhonya alá, az nyugodtan készítse el egy lábosban a tarhonyát kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve, egy másik edényben pedig sós vízben főzze meg a krumpli kockákat, aztán a kettőt keverje össze, úgy is nagyszerű étel lesz belőle.
A pörkölt nyáron természetesen friss paprikából és paradicsomból készül, amit persze megtehetünk most is, de szerintem isteni íze lesz a házilag eltett lecsótól is. A barátnőm anyukája mindig meglep egy-két üveggel, ami nem csak ételekbe téve, de önmagában, vagy egy kis tojással, kolbásszal megspékelve fenséges lakoma:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése