2012. január 13., péntek

Sörben főtt csiperkés-tejszínes csirke


Hozzávalók:
1 kg csirkehús(én most combot és szárnyat használtam)
10 dkg füstölt szalonna
3 közepes fej hagyma
3-4 duci gerezd fokhagyma
2 db kisebb babérlevél
3 dl sör
2 dl főzőtejszín
25-30 dkg gomba
1-2 ek. liszt
őrölt bors
őrölt kömény
ételízesítő
Elkészítés:
A szalonnát kisebb kockákra vágva kis lángon egy lábosban a gázra teszem, hogy kiolvadjon a zsírja, mire a hagymát és fokhagymát felkockázom. Beleszórom azokat is, majd szép aranysárgára pirítom. Ráteszem a húsdarabokat, alaposan átforgatom rajta, s ha már kaptak egy kis színt, akkor jöhetnek rá a fűszerek, végül a sör- Fedő alatt kis lángon másfél órát főzöm, időnként óvatosan megkeverve. Közben alaposan megmosom, és feldarabolom a gombát. Én nem szoktam meghámozni, csak egy dörzsis szivaccsal folyó víz alatt ledörzsölöm róla a földet. Ha a hús már elég puha, rászórom a gombát, és pár percig együtt főzöm. Közben a tejszínből és lisztből habarást készítek. Hogy könnyebb legyen beledolgozni az ételbe, egy tálra kiszedem a husokat. A szaftot felöntöm a habarással, összeforralom, és visszateszem bele a combokat, szárnyakat. Még egy perc forrás, és már el is lehet zárni a gázt alatta. Én ma csőtésztával kínálom majd, és aki szeretne, az csípős vegyes vágott savanyúságot ehet hozzá.




Hasonló ételt készítettem már korábban is, csak akkor sör helyett fehérborban főztem meg a csirkealkatrészeket. Szeretem ezt a fajta ételt, mert nagyon finom aromája lesz a sörtől vagy bortól, ugyanakkor az alkoholtartalom teljesen elpárolog belőle a főzés során. A füstölt szalonnát pedig semmi pénzért ne hagyja ki belőle senki, aki rászánja magát az étel elkészítésére, mert fantasztikus ízt ad a húsnak és szaftnak egyaránt.
Ma ez a csirkés étel a férjem kívánságára készült, ezzel várjuk a barátainkat vacsorára. Bence nem nagyon rajong érte, de sebaj, a fiatalságnak már sül a sütőben a pizza...

2 megjegyzés:

  1. Ezt is elkészítettük a férjemmel. A fb-ra ki is tettem, itt meg nem hagytam köszönő-megjegyzést!
    Most pótolom... Köszönöm, fincsi volt ez is.
    Holnap mustáros husi lesz, még nem találtam meg a receptet, de vadászom... :)

    VálaszTörlés