2012. február 17., péntek

Fűszeres oldalas krumplival, zacskóban sütve



Hozzávalók:
1 kg oldalas
60 dkg krumpli
1 nagy fej lila hagyma
2-3 ek. olaj
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt kömény
őrölt bors

őrölt piros fűszerpaprika
őrölt chili paprika(ez el is hagyható)
ételízesítő
+ sütőzacskó
Elkészítés:
A fűszerekből és az olajból egy tálban keveréket készítek. Érdemes megnyalni, mert fontos, hogy az ízek harmóniában legyenek egymással. Éppen ezért nem is írtam pontos adagokat, mert mindenki máshogy érzi majd jónak. Aki csípősebben szereti, az több borsot vagy chilit tesz bele, aki lágyabban, az még a fokhagyma mennyiségét is csökkentheti. Ezzel a keverékkel bekenem a két ujjnyi darabokra felvágott oldalast. Jó fél órát hagyom pihenni. Addig megtisztítom a
krumplit. Egy tálba összevagdalom gerezdekre, s hozzáadom a megtisztított, és hasonló darabokra vagdalt lila hagymát is. Megszórom ételízesítővel, és jól összekeverem. Előveszek egy sütőzacskót, a felső részéről levágok ollóval egy csíkot, ez lesz majd a megkötő szalag. A zacskóba először belepakolom a krumplit és hagymát, majd elrendezgetem a tetején a húsdarabokat. A zacskót a szalaggal összekötöm, és hústűvel szúrok rá néhány lyukat, hogy a gőz ne feszítse szét a sütőzsákot. A megtöltött zacskót egy sütőlapra teszem. Előmelegített sütőben közepes lángon egy bő óra, kb. 60-70 perc kell ahhoz, hogy a hús omlósra süljön. Ez után kiveszem a tepsit, óvatosan szétnyitom a zacskót, hosszában fel is vágom, és még pár percre visszateszem nagy lángra, hogy egy kis plusz színt is kapjon.



Szeretem ezt a fajta ételt, mert egy füst alatt nem csak a hús, de a köret is elkészíthető. Az ízek számtalan képen variálhatóak, attól függően, hogy milyen fűszerekkel ízesítjük be a húst.
Ma erre az ebédre Bence kedvéért esett a választásom. Korán ebédelt, mert matematika versenyre ment, és indulás előtt még alaposan meg kellett tömni a pocakot, hiszen majd csak estefelé ér haza. Üres hassal pedig ugye nem lehet gondolkodni:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése