Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2012. február 18., szombat

Sajtos-köményes fehér kenyér




Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
7,5 dkg reszelt sajt
1 tk. őrölt kömény
2,5 dkg cukor
2 dkg élesztő, 0,5 dkg só
1,5 dl tej
0,5 dl meleg víz
+ olvasztott margarin a kenéshez, és ízlés szerint egész kömény a tetejére
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A tálba szitált liszt közepébe mélyedést csinálunk, és ebbe öntjük a felfutott élesztőt. Mellé tesszük a sót és a köményt, majd a sajtot, és alaposan összedolgozzuk. Kelt tésztát készítünk. Nem kell megijedni, egészen kemény tésztát fogunk kapni, de ez a sajt miatt így van jól. A kidolgozott tésztát egy margarinnal kikent-lisztezett formába (én jénaiba) tesszük, megkenjük a tetejét olvasztott margarinnal, megszórjuk köménnyel és előmelegített sütőbe toljuk. Jó húsz perc elteltével a fedőt levesszük róla, megspricceljük vízzel, és fedő nélkül sütjük tovább, míg szép szint nem kap.



Felbuzdulva a sima fehér kenyerem sikerén, most ezzel az új recepttel próbálkoztam. Nem jött fel túl magasra, de ez két ok miatt lehet így. Vagy az én hibám, esetleg túl korán nyitottam rá az ajtót, vagy pedig a töménysége miatt lett ilyen. Mindenesetre az illata és a belső állaga is megfelelő, remélem az íze sem okoz csalódást senkinek.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült!
    A liszt minősége sem egyforma, mindig.
    Még a víz sem, szoktam mondani!!
    Talán egy fél óra előkelesztés meleg helyen, vagy egy kicsit több folyadék?
    Mindent kipróbáltam már én is. Búzacsíra, zabliszt,kömény....még csak a hagymásat nem.
    Csók, Olgis.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem kisebb sütőtálat kellene beszereznem, mert ez 2,4 literes jénai. A kenyér állaga a recept szerint is egy sűrű, kemény tészta. Na de az íze nagyon finom volt, el is fogyott az utolsó morzsáig!:-))
    puszi: Timi

    VálaszTörlés