2012. március 11., vasárnap

Fonott kalács





Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg cukor
1 púpos ek. kakaópor
csipet só
12 gramm friss élesztő
2.7 dl langyos tej
Elkészítés:
A tej egy részében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, sót, kakaó port és összekeverjük. Jöhet bele a felfuttatott élesztő és a maradék tej. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, három részre vágjuk. Kisodorjuk a szálakat, és hármas fonásba összedolgozzuk. Egy kivajazott sütőformába tesszük, és meleg helyen hagyjuk még egy fél órát-negyven percet kelni. Megkenjük felvert tojással, úgy pihen. Sütés előtt újra átkenjük, és közepes lángnál kb. 25 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, érdemes egy darab sütőpapírral letakarni, nehogy megégjen, mire a belseje átsül. A formából kivéve rácsra tesszük, hogy az alja is szellőzhessen sülés közben.


Ez a recept eredetileg kenyérsütős kalács leírás. Sokat sütöttem már a gépben, ma viszont úgy döntöttem, csak a dagasztást, kelesztést bízom a gépre, mint a kenyereimnél. Aztán szépen megformáztam, fontam, újra kelesztettem, s magam sem gondoltam, hogy ilyen magasra felnövő könnyű kalács kerekedik belőle. A férjem már jelezte, milyen jó is lesz egy ilyen kalács a húsvéti sonka mellé....

3 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lett:) A nagsikerű mézeskalácsod után szerintem ezt is megsütöm:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timi! Érdekesnek és olvasásra érdemesnek tartom a blogodat, ezért a jövőben gyakrabban fogok nézelődni nálad.
    Szeretnék átadni egy blogdíjat, melynek célja, hogy mi gasztrobloggerek jobban megismerjük egymást. a díjat nálam tudod átvenni, remélem szívesen fogadod.
    Üdvözlettel: Tortafüggő Marisz

    VálaszTörlés