2012. március 29., csütörtök

Húsvéti ajánlat-játék!






Vicuska(Legjobb receptjeim, avagy az étkezés összetartja a családot), Kata (Kata a konyhában) Tündi (Tündérkonyha) és Roza ( Szölöhegyi mesék, konyhák, mindennapok)játékra hívtak, s így most ennek keretében ajánlok nektek néhány ételt, édességet a húsvéti asztalra.
Ha kedvetek van, játszatok velünk! Ám mint minden játéknak, ennek is meg vannak a szabályai. Íme:

Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. A bejegyzésedben ajánl 5-10 étel, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra. Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás is lehet.
Ha megkapod a játékot küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra.


Sárga túró:
Hozzávalók:
1 liter tej (legfinomabb hozzá a házi tej)
10 db tojás
picike só
cukor(ízlés szerint)
mazsola (ízlés szerint, de el is hagyható)
Elkészítés:
A tejet egy vízzel kiöblített lábosba odateszem főni. Beleteszem a cukrot és a sót is. Míg melegszik, felütöm a tojásokat, kicsit összekeverem, majd ha fő a tej, óvatosan beleöntöm. Kicsire veszem a lángot alatta, és folyamatosan kavargatom. Közben hozzáadom a mazsolát is. Addig hagyom a tűzön, míg túrósan jól össze nem áll. Akkor szűrőbe szedem, és hagyom legalább 2-3 órát, hogy jól lecsöpögjön. Közben szépen felveszi a szűrő alakját, és tálra borítva, lehűtve lehet is szeletelni.

Fonott kalács
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg cukor
1 púpos ek. kakaópor
csipet só
12 gramm friss élesztő
2.7 dl langyos tej

Elkészítés:
A tej egy részében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, sót, kakaó port és összekeverjük. Jöhet bele a felfuttatott élesztő és a maradék tej. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, három részre vágjuk. Kisodorjuk a szálakat, és hármas fonásba összedolgozzuk. Egy kivajazott sütőformába tesszük, és meleg helyen hagyjuk még egy fél órát-negyven percet kelni. Megkenjük felvert tojással, úgy pihen. Sütés előtt újra átkenjük, és közepes lángnál kb. 25 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, érdemes egy darab sütőpapírral letakarni, nehogy megégjen, mire a belseje átsül. A formából kivéve rácsra tesszük, hogy az alja is szellőzhessen hülés közben.

Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
50 dkg darálthús
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás+ 4 db tojás
őrölt bors
ételízesítő
őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
sütőzacskó

Elkészítés:
Első lépésként feltesszük főni a négy tojást, kemény tojás lesz belőlük tíz perc alatt.
Egy tálba vizet engedünk, és beleáztatjuk a szikkadt zsemléket. Ha már jól átáztak, akkor két kezünkkel alaposan kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a zsemléket a darált húshoz adjuk, amit egy másik tálkába tettünk. Hozzáütjük a két tojást, az összezúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük, ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsát is szórunk bele. A sütőzacskót kinyitjuk, és a massza felét rúd alakban beletesszük. Két kézzel benyúlunk a zacskóba, és eligazgatjuk a húst, kis mélyedéseket nyomva bele a tojásnak. A megfőtt és kicsit lehűtött tojásokat megpucoljuk, és szépen rátesszük egymás mögé őket a húságyra. A maradék masszával befedjük, és benedvesített kézzel rudat formálunk az egészből. A sütőzacskót a tetejéről levágott csíkkal összekötjük, és egy hústűvel pár helyen beleszúrunk, hogy a gőznek legyen hol kijönnie. Ezután már nincs más hátra, mint előmelegített sütőbe tolni a tepsit, és ott is hagyni jó háromnegyed órát. Akkor meg lehet nézni. Ha a közepesnél kicsit alacsonyabb lángra betett hús már barna, akkor valószínűleg a belseje is átsült rendesen. Ha kivesszük a tepsit, nagyon vigyázzunk a zacskó kinyitásánál, forró gőz jön ki belőle! Az elkészült vagdaltat óvatosan átemeljük a vágódeszkára, és hagyjuk, hogy kihüljön. Csak akkor lehet szépen felszeletelni.

Sajtos-fokhagymás kenyér
Hozzávalók:
52 dkg finomliszt
10 dkg reszelt sajt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. cukor
2 tk. só
2 ek. olaj
2 dl tej
1,6 dl víz
2,5 dkg élesztő

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt a meglangyosított tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi alkotót, majd a felfutott élesztőt is, és alaposan kidolgozzuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük egy órán át. Majd lisztezett deszkán óvatos mozdulatokkal átgyúrjuk, megformázzuk, és az előkészített (én margarinnal kentem-liszteztem) formába beletesszük. Előmelegítjük a sütőt, és a vízzel lekent kenyeret megsütjük benne.

TúrótortaHozzávalók:
50 dkg túró
12 ek. porcukor
2 db citrom reszelt héja
2 cs. zselatin (nagy csomagos, nem a tortazselé)
8 dl tejszín (szerintem a Hulala a legjobb)
2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:
A túrót villával, vagy ha nagyon darabos, akkor krumplinyomón áttöröm. Egy tálba teszem és hozzádolgozom a vaníliás cukrot, a porcukrot a reszelt citromhéjat(előtte jól meg kell mosni meleg vízzel, és megtörölgetni)Jól összedolgozom. Kemény habbá verem a hideg tejszínt, és óvatosan a túróhoz kavarom. A zselatint a tasakon lévő útmutató szerint elkészítem, és a masszához csorgatom. Az előkészített formába belekanalazom a túrós masszát, és pár órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen, összeálljon.

Töltött tarja
1 szép darab tarja, amit a hentesünk ügyesen felszúr
3-4 db zsemle
2-3 db tojás
2 ek. vágott petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt bors
sertéssült fűszersó
Elkészítés:
A zsemléket vízben megáztatom, majd jól kicsavarom. Hozzáadom a tojásokat, a fűszert és a vágott petrezselyemzöldet, és összedolgozom. Megtöltöm a húst, a nyílást pedig összefogom egy hústűvel. A töltött hasalját kívülről megszórom a sertéssült fűszerkeverékkel, és egy sütőzacskóba bújtatom. A zacskó felső részéből levágok egy csíkot, és ezzel a zacskót bekötöm. Mehet az előmelegített sütőben, ahol kb. másfél óra alatt megsül.

Majonézes burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 kg krumpli (legjobb a salátaburgonya)
2 fej lila hagyma
2 nagy pohár tejföl
1 kis tubus majonéz

őrölt bors (lehetőleg fehér, mert az nem látszik a salátán)
csipetnyi cukor

Elkészítés:
A krumplit jól megmosom és sós vízben odateszem főni. Közben a lila hagymát vékony fél karikákra vágom. A tejfölből, majonézből mártást keverek, megszórom kicsi borssal, és egy leheletnyi cukorral(ez el is hagyható)A megfőtt krumplit kicsit lehűtöm és megtisztítom, majd karikákra vágva a mártásba teszem. Óvatosan átkeverem a hagymával együtt, és lefedve a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Mézeskrémes
45 dkg liszt
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db tojás
4 ek. folyékony méz
5 ek. langyos tej
1 kk. szódabikarbóna


Krémhez: 3 dl tej
2 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
2 ek. liszt
2 ek. cukor
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
+ baracklekvár
Tetejére:
1 tábla tortabevonó csoki
2 ek. olaj

Elkészítés:
Egy lábosban vizet teszek oda a gázra, és hagyom, hogy felforrjon. Kicsit lecsavarom a hőt, hogy már csak csendesen gyöngyözzön, mert ez kell majd nekem. Előveszek egy akkora tálat, amely ráül majd a lábos tetejére, nem esik bele, és meg is tudom fogni. Ebbe szépen belemérem a cukrot, a margarint, a mézet, a tejet és a tojást. Jól összekeverem, és felteszem a vízfürdőre. Folyamatosan kavargatom, és addig hagyom a gázon, míg krémszerűre be nem sűrűsödik. Ha készen van, hagyom hűlni, majd hozzádolgozom a lisztet és a szódabikarbónát. Ekkor már szükség van a gyúródeszkára is, melyen a szép simára kigyúrt tésztát négy részre osztom, és kicsit pihentetem. Fél óra pihenő után kb. fél centi vastagra kinyújtom az első tésztaadagot, és egy tepsi hátára téve előmelegített sütőben megsütöm. Nem kell neki sok idő, 10 perc alatt elkészül. A neheze most jön, hiszen gyorsan le kell venni a sütőlapról, még mielőtt hűlne és megkeményedne. Keményen törni fognak a lapok, óvatosan kell bánni velük. Megsütöm mind a négy lapot. Elkészíthetjük őket egy csendes nyugodt délelőtt, később pedig jöhet bele a krém. A gőzöléses módszer itt is beválik majd, mint a tésztánál. A tálba beleteszem a tejet, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot, majd tállal együtt ráültetem a korábban már használt vízfürdőre. A gőz fölött sűrű krémet főzök belőle. Míg picit hül, a két tojásfehérjét habbá verem, és a még mindig meleg, de már nem forró krémhez keverem. A margarint kikavarom habosra a porcukorral, és óvatosan a kihült tojásos krémhez keverem.
A süteményt a következő képen állítom össze: mézes lap-krém-mézeslap-barack lekvár-mézes la-krém-mézes lap. Ha elkészülök vele, a vizes lábos alatt ismét meggyújtom a gázt, hogy forrjon a víz. Egy tálba beletördelem a csokit, hozzá adom az olajat, hogy szép fényes csokimáz legyen belőle. Amikor már szépen felolvad a csoki, egy széles pengéjű késsel rákenem a felső mézes lap tetejére. Elkészültem vele! Nincs más dolgom, mint egy napig állni hagyni, hogy a tészta a krémtől finoman átpuhuljon.

Húsvéti torta
Hozzávalók:
10 db tojás
10 ek. rétesliszt
10 ek. cukor
1 tk. sütőpor
Krém:
6 db tojás
10 ek. liszt
2 cs. vaníliás cukor
6 ek. cukor
40 dkg margarin
1 liter tej
darált dió
Díszítéshez:
kókuszreszelék
zöld ételfesték
tojásdrazsé
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. Az egyik tálba a sárgája, a másikba a fehérje kerül. Nagyon óvatosan kell bánni a tojással, a fehérjébe nehogy sárga rész kerüljön, mert akkor képtelenség kemény habot verni belőle. Ha sikerült a szétválasztás, akkor a gépi habverővel habbá verem a fehérjét. Kis sebességgel kezdem a verést, és közben folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Óvatosan beledolgozom egyenként a tojások sárgáját, majd fakanállal beleforgatom a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. A tortaforma alját kikenem zsírral, majd kilisztezem, és beleöntöm a piskótamasszát. Azonnal megy a sütőbe. Kb. 40 perc múlva megnézem. Általában egy fogpiszkálóval szúrom meg a tésztát. Ha a massza ráragad, akkor még visszateszem sülni. Ám ha a fogpiszkálót szárazon húzom ki, akkor elkészült a piskóta. Kicsit hagyom hűlni, aztán szétkapcsolom a formát és tálra teszem a piskótát.
A margarin és a darált dió kivételével a többi hozzávalót összedolgozom 3 dl tejjel. A maradék tejet közben felteszem forrni. Mikor már fő, beleöntöm a lisztes-cukros keveréket, és kavargatva sűrűre főzöm. Ha készen van, akkor elzárom a gázt, és vízfürdőben kihűtöm a masszát, gyakran megkavargatva. A langyos főzött krémhez apródonként hozzádolgozom a puha margarint egy gépi habverő segítségével, majd ízlés szerint adagolok hozzá darált diót.
a piskótát három lapba vágom óvatosan, és megtöltöm úgy a krémmel, hogy egy vékony réteg a tetejére is maradjon. Egy tálba beleszórom a kókuszreszeléket, majd megöntözöm a zöld ételfestékkel. Nem fog elázni, pillanatok alatt felszívja, zöld lesz, és száraz. Ezzel szórom meg a torta tetejét, aztán díszítem.

Répatorta:
Hozzávalók:
16 dkg liszt
10 dkg cukor
1 cs. sütőpor
2 db tojás
1,5 dl olaj
1 cs. vaníliás cukor
12 dkg tejföl
8 dkg dió darálva
12 dkg sárgarépa lereszelve
1/2 citrom reszelt héja
csipetnyi só
kevés fahéj (én mézeskalács fűszerkeveréket használok)
Mázhoz: 1 db tojásfehérje
1/2 citrom reszelt héja és leve
15 dkg cukor
Elkészítés:
A legtöbb időt az veszi el, amíg kimérem a hozzávalókat, lereszelem a sárgarépát, ledarálom a dióbelet. Utána már nem nagy munka, mert csak egy tálba teszem a hozzávalókat és egy fakanállal jól elkeverem. Ezután egy vajazott-lisztezett, vagy sütőpapíros tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, kiveszem a tepsiből egy deszkára, és megvárom, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítem a mázt. Ehhez a tojásfehérjét egy tálba teszem, hozzámérem a cukrot, belereszelem a citromhéjat és belecsavarom a fél citrom levét. Ide már nem elég a fakanál, robotgéppel szoktam szép fényes fehérre keverni. A kihűlt süti tetejét megkenem vele, és díszítem. Ha a máz megszilárdult (csontkemény soha nem lesz) akkor lehet szeletelni.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy részt veszel Te is a játékban :) Teljesen Húsvéti hangulatom lett!!! :) Nagyon jó ünnepi recepteket válogattál össze!

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm neked, nektek a felkérést!:-)

    VálaszTörlés
  3. A fonott kalácsod nagyon szép, itt figyel az elkészítendők listáján:)

    VálaszTörlés