2012. március 29., csütörtök

Húsvéti torta

Hozzávalók:
10 db tojás
10 ek. rétesliszt
10 ek. cukor
1 tk. sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. Az egyik tálba a sárgája, a másikba a fehérje kerül. Nagyon óvatosan kell bánni a tojással, a fehérjébe nehogy sárga rész kerüljön, mert akkor képtelenség kemény habot verni belőle. Ha sikerült a szétválasztás, akkor a gépi habverővel habbá verem a fehérjét. Kis sebességgel kezdem a verést, és közben folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Óvatosan beledolgozom egyenként a tojások sárgáját, majd fakanállal beleforgatom a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. A tortaforma alját kikenem zsírral, majd kilisztezem, és beleöntöm a piskótamasszát. Azonnal megy a sütőbe. Kb. 40 perc múlva megnézem. Általában egy fogpiszkálóval szúrom meg a tésztát. Ha a massza ráragad, akkor még visszateszem sülni. Ám ha a fogpiszkálót szárazon húzom ki, akkor elkészült a piskóta. Kicsit hagyom hűlni, aztán szétkapcsolom a formát és tálra teszem a piskótát.

Krém:
6 db tojás
10 ek. liszt
2 cs. vaníliás cukor
6 ek. cukor
40 dkg margarin
1 liter tej
darált dió
Díszítéshez:
kókuszreszelék
zöld ételfesték
tojásdrazsé
pici marcipán virágok(de ez már mind egyéni ízlés dolga)
A margarin és a darált dió kivételével a többi hozzávalót összedolgozom 3 dl tejjel. A maradék tejet közben felteszem forrni. Mikor már fő, beleöntöm a lisztes-cukros keveréket, és kavargatva sűrűre főzöm. Ha készen van, akkor elzárom a gázt, és vízfürdőben kihűtöm a masszát, gyakran megkavargatva. A langyos főzött krémhez apródonként hozzádolgozom a puha margarint egy gépi habverő segítségével, majd ízlés szerint adagolok hozzá darált diót.
a piskótát három lapba vágom óvatosan, és megtöltöm úgy a krémmel, hogy egy vékony réteg a tetejére is maradjon. Egy tálba beleszórom a kókuszreszeléket, majd megöntözöm a zöld ételfestékkel. Nem fog elázni, pillanatok alatt felszívja, zöld lesz, és száraz. Ezzel szórom meg a torta tetejét, aztán díszítem.

Az ötletet korábban valahol itt a neten láttam, de a torta maga a saját "találmányom":-)

1 megjegyzés: