2012. március 23., péntek

Rakott krumpli


Hozzávalók:
1 kg krumpli(lehetőleg nem a szétfövő fajtából)
5 db tojás keményre főzve+ 1 db tojás
10-15 dkg kolbász
1 nagy pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt
ételízesítő
őrölt bors

pici őrölt szerecsendió(el is maradhat)
Elkészítés:
A megmosott krumplit héjastól odateszem főni, a vízbe teszek egy kis sót is. Közben megfőzöm és megtisztítom a tojásokat, karikára vágom, és felszeletelem a kolbászt is. A tejfölt egy tálba öntöm, hozzáütöm a nyers tojást, megszórom őrölt borssal, szerecsendióval, ételízesítővel, és jól kikavarom. A megfőtt és kihült krumplit megtisztítom. Egy tűzálló tálat kikenek margarinnal, és a krumpli felét belekarikázom. Erre jön a tojás, majd a kolbász, és ezt betakarom a tejfölös mártás felével. Ezt követi a maradék krumplikarika, majd a mártás, és végül a reszelt sajt. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.


Szerintem nincs is olyan háztartás, ahol időről időre ne tűnne fel a rakott krumpli. Sokféle képen el lehet készíteni, igazándiból ennek is csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. Anyukám például soha nem tett bele kolbászt, és nem került sajt sem a tetejére. A mártás is sajátom, kicsit jobban bevonja, krémesebbé teszi az ételt, mint a sima tejfölözés. Persze van úgy, hogy én sem teszek kolbászt bele, de akkor több sajtot kap, ez az ún. francia rakott krumpli nálunk. De előfordul olyan is, hogy sült csirkemellcsíkokat, vagy épen sonkakockákat rejtek a tojás és krumpli közé. Egy biztos, akárhogyan is csinálom, mindig elfogy az utolsó morzsáig:-)

3 megjegyzés:

  1. Szinte együtt is készíthetnénk duóban :) , szerecsendiót legutóbb tettem hozzá, azelőtt nem és a margarin helyett mindig vajat használok, a tetejére is csippentek szétszórva pár darabkát. Csípik egymást ízben a krumplival :) Van, amikor besamell mártás kerül rá, de a tojásos tejfel jobban összefogja és finomabb.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer majd összehozzuk a közös főzőcskét:-)))

    VálaszTörlés