2012. április 13., péntek

Házi tarhonya


Hozzávalók:
3 db tojás
liszt (nagymamám úgy mondta, hogy tojásonként kb. 10-12 dkg)
pici víz
+ liszt a reszeléshez
Elkészítés:
A tojásokat egyesével egy pohárba felütöm, majd egy tálba öntöm. Kicsit felverem, majd adagolni kezdem hozzá a lisztet, és csak annyi vizet is teszek hozzá amivel összeáll rendesen, de vigyázok, hogy jó kemény kötésű tészta legyen.
Ha készen van, érdemes két gombócot készíteni belőle, mert akkor könnyebb lesz reszelni.
Ekkor már érdemes inkább az asztalra egy nagy abroszt leteríteni, és ott folytatni tovább a munkát. Én a "formázáshoz" a négy oldalú reszelőm legnagyobb lukú részét használtam, amin a káposztát is szoktam reszelni. Nagyon fontos, hogy egy kupacba készítsünk magunk mellé lisztet, amibe a tésztagombócot szinte minden lehúzás után érdemes belemártani, mert akkor nem ragad a reszelőre, hanem szépen lepöndörödik róla. A kész tarhonyát is megszórom egy kevés liszttel, és jól elterítem a kezemmel a terítőn, hogy kiszáradhasson. Igazándiból talán még jobb előző nap elkészíteni, mint ahogy főzni akarjuk, de úgy látom, hogy már elég szárazak két órányi pihenés után is. Amit nem használunk el, főleg ha nagyobb adagot készítünk, azt dobozolva eltehetjük a spájzba, kamrába a következő főzésig.


A tarhonyával kapcsolatban nálunk korábban mindig megoszlottak a férjemmel köztünk a vélemények. Ő a gépi tarhonyára esküszik, amit gyerekkorunkban mi úttörő gombócnak hívtunk:-) Szerintem viszont sokkal finomabba a házi reszelt tarhonya. Ma ebből az adagból tarhonyás hús készül, kompóttal tálalva. Remélem ízlik majd a fiúknak:-)

5 megjegyzés:

  1. Szia, Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet nálad.Ahol élünk, itt nincs tarhonya, én viszont nagyon szeretem, már régóta gondolkodom a házi készítésen.Ki is fogom próbálni, köszi:) Ami marad, meddig tárolható?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy találtál nálam kedvedre valót:-) Tegnap nagy sikere volt nálunk a tarhonyás húsnak ezzel a tarhonyával. Ha hagyod rendesen kiszáradni, jól szétterítve 1-2 napot, akkor légmentes dobozban akár több hétig is tarthatod.

    VálaszTörlés
  3. Ok, köszönöm szépen a válaszodat:) Mindenképpen elkészítem.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem több hónapig is eláll! Kicsit át lehet szárítani gáztepsin szétterítve a sütőben. Nagyon ügyes vagy, hogy magad készíted, sokkal finomabb a gépinél :)bocs, fiúk!

    VálaszTörlés
  5. Na csak semmi bocs:-) Jó adagot megevett belőle mindkettő:-)))

    VálaszTörlés