2012. április 6., péntek

Mézes krémes grízes töltelékkel




Hozzávaló a lapokhoz:
45 dkg liszt
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db tojás
4 ek. folyékony méz
5 ek. langyos tej
1 kk. szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej
5 ek. búzadara
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
Egy lábosban vizet teszek oda a gázra, és hagyom, hogy felforrjon. Kicsit lecsavarom a hőt, hogy már csak csendesen gyöngyözzön, mert ez kell majd nekem. Előveszek egy akkora tálat, amely ráül majd a lábos tetejére, nem esik bele, és meg is tudom fogni. Ebbe szépen belemérem a cukrot, a margarint, a mézet, a tejet és a tojást. Jól összekeverem, és felteszem a vízfürdőre. Folyamatosan kavargatom, és addig hagyom a gázon, míg krémszerűre be nem sűrűsödik. Ha készen van, hagyom hűlni, majd hozzádolgozom a lisztet és a szódabikarbónát. Ekkor már szükség van a gyúródeszkára is, melyen a szép simára kigyúrt tésztát négy részre osztom, és kicsit pihentetem. Fél óra pihenő után kb. fél centi vastagra kinyújtom az első tésztaadagot, és egy tepsi hátára téve előmelegített sütőben megsütöm. Nem kell neki sok idő, 10 perc alatt elkészül. A neheze most jön, hiszen gyorsan le kell venni a sütőlapról, még mielőtt hűlne és megkeményedne. Keményen törni fognak a lapok, óvatosan kell bánni velük. Megsütöm mind a négy lapot. 
Ez a művelet egy nappal korábban is készülhet mint a krém, legalább pihennek a lapok. De aki szeretné, az azonnal meg is töltheti, feltéve, ha már a tészta és a krém is teljesen hideg. 
A krémhez a  tejben megfőzöm a búzadarát, és hagyom, hogy teljesen kihűljön. Közben a margarint kikeverem a porcukorral, és egy habverő segítségével simára dolgozom benne a tejbegrízt. Így töltöm: mézes lap-krém-mézes lap-baracklekvár-mézes lap-krém-mézes lap-csokibevonat


Nemrégiben a kezembe akadt egy megsárgult füzet, amelyben régi receptek voltak. Ott találtam ezt a tölteléket, ami nekem a grízes íze miatt jobban tetszett, mint a karácsonyra készített verzió. Kipróbáltam, s a maradék krémet elnyalogatva jelenthetem, szerintem az én családi receptfüzetemben ez fog továbböröklődni:-)Már alig várom, hogy a lapok a krémtől és lekvártól megpuhuljanak, és szeletelni lehessen ezt a süteményt.

3 megjegyzés:

  1. Én is, én is így szeretem!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. én is ilyen krémmel készítem, csak úgy töltöm meg a lapokat, hogy mindeniket előre savanykás lekvárral kenem meg, és a krémet erre rakom rá. És mifelénk nem ismeretes a csokimázas bevonás, a tetejére mi porcukrot teszünk. :)
    Áldott Ünnepet Nektek!
    Anna

    VálaszTörlés