2012. április 25., szerda

Rakott kelkáposzta


Hozzávalók:
1 nagyobb fej kelkáposzta
50 dkg darált hús
2 dl rizs
4 dl tejföl
1 fej hagyma
ételízesítő

őrölt bors
pirospaprika
olaj
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kelkáposztát vékony laskákra vágom, és sós vízben odateszem főni. A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem, megszórom paprikával és felöntöm egy leheletnyi vízzel. Ráteszem a darált húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm kevés vízzel, megszórom őrölt borssal és ételízesítővel. Fedő alatt készre főzöm. Közben egy másik lábosban olajon fehéredésig kevergetem a megmosott és alaposan lecsöpögtetett rizst. Felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, megsózom és lefedve megpárolom. A kelkáposztát leszűröm, a pörköltbe keverek egy jó decinyi tejfölt, és jöhet az összerakás. Egy tűzálló tálat picit kiolajozok, majd a kelkáposzta felét belepakolom. Erre jön a rizs, majd a tejfölös hús. Befedem a maradék kelkáposztával, és alaposan megöntözöm a tejföllel, amibe egy kevés ételízesítőt keverek. Megszórom egy evőkanálnyi zsemlemorzsával, és előmelegített sütőben jó fél óra alatt közepes lángon összesütöm.


A kelkáposztának számomra legfinomabb verziója a rakott változat. De nem csak én, hanem a fiúk is rajonganak érte, még soha nem maradt belőle a kutyának:-)))
Bár az előkészítése kicsit maceránsnak tűnik, de a pörköltöt előző este szoktam megfőzni, és másnap már csak a rizs és a kelkáposzta van hátra, na meg az összerakás, de az már hamar megvan. Ez már új kelkáposzta volt, harsogó sötétzöld levelei már előre finom ízt ígértek...nem csalódtunk.

2 megjegyzés: