2012. április 21., szombat

Tavaszi karalábáleves

Hozzávalók:
1-2 zsenge karalábé
1 csapott evőkanál rizs személyenként (ízlés dolgai, aki többet szeretne bele, az mérje bővebben)
2 db leveskocka
kevés olaj
őrölt bors
vágott petrezselyemzöld
1-1,5 dl tej
1 pici darab zöldpaprika
ételízesítő
Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk, majd lehetőleg egyforma kockákra felvágjuk. Egy lábosba tesszük a paprika darabbal együtt, kevés olajat öntünk hozzá, megszórjuk ételízesítővel, és megloccsintva egy kis vízzel feltesszük párolódni.  Ha a karalábé félig megpuhult, akkor felengedjük annyi vízzel, hogy elég legyen levesnek(és kb. 7 dl-ert tettem hozzá)beletesszük a kimért és megmosott rizst, a leveskockát, és hagyjuk főni, míg a rizs megpuhul. Felöntjük a tejjel, egyet forralunk rajta és elzárjuk alatta a gázt. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és tálaljuk.


A tavaszi levesek közül messze viszi nálam a pálmát. Nagyon szeretem azt a különleges ízt, amit a kis darab paprika kölcsönöz neki. Könnyű leves, egyáltalán nem terheli meg a gyomrot. Ma brassóit készítettem mellé második fogásnak, tökéletes ebéd volt.

2 megjegyzés: