2012. június 8., péntek

Túró rudi torta


Hozzávalók:
 8 db tojás
8 ek. rétesliszt
8 ek. cukor
1 tk. sütőpor
4 ek. kakaópor(cukrozatlan)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. Az egyik tálba a sárgája, a másikba a fehérje kerül. Nagyon óvatosan kell bánni a tojással, a fehérjébe nehogy sárga rész kerüljön, mert akkor képtelenség kemény habot verni belőle. Ha sikerült a szétválasztás, akkor a gépi habverővel habbá verem a fehérjét. Kis sebességgel kezdem a verést, és közben folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Óvatosan beledolgozom egyenként a tojások sárgáját, majd fakanállal beleforgatom a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. A tortaforma alját kikenem zsírral, majd kilisztezem, és beleöntöm a piskótamasszát. Azonnal megy a sütőbe. Kb. 40 perc múlva megnézem. Általában egy fogpiszkálóval szúrom meg a tésztát. Ha a massza ráragad, akkor még visszateszem sülni. Ám ha a fogpiszkálót szárazon húzom ki, akkor elkészült a piskóta. Kicsit hagyom hűlni, aztán szétkapcsolom a formát és tálra teszem a piskótát.
Krém.
50 dkg túró
2 dl tejföl
1 db citrom
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs. Zselatin fix
                                                                                    Tetejére:

2 dl Hulala tejszín
2 cs. Decor cukormáz(csokis)
eper
Elkészítés:
a túrót áttöröm, majd kikeverem a tejföllel és a cukrokkal, belereszelem a citromhéjat.  Jöhet bele a Zselatin fix, majd ha jól kikavartam krémesre, akkor a lapokra vágott tortát megtöltöm vele.
A tasak leírása szerint elkészítem a mázat, a torta tetejére kenem, majd a felvert tejszínhabbal körbekenem és díszítem. Végül kirakom az eperszemekkel, és tálalásig hűtőbe teszem.


Az idén ez a  torta volt Bence "hivatalos" születésnapi tortája. Nagyon szereti a túró rudit, ezért próbáltam meg a pöttyöshöz hasonló ízvilágot teremteni. Azt hiszem sikerült, elfogultság nélkül mondom, finom volt a torta.

2 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig Bencét!:) És valóban nagyon szép a torta, biztos nagyon finom is volt :)

    VálaszTörlés