2012. június 16., szombat

Zsenge finomfőzelék (mert jól elkészítve igenis, finom a Finom!)



Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó 
2 szép zsenge sárgarépa
2-3 rózsa karfiol  (ez elhagyható, az eredeti finomfőzeléknek nem is része)
4 dl tej
2 ek. liszt
pici cukor
ételízesítő
kevés vágott petrezselyem

Elkészítés:
A sárgarépát megmosom alaposan, ha szükséges akkor kicsit meg is kaparom. Karikákra vágom és egy lábosba teszem. Mehet hozzá a zöldborsó is és a kicsi darabokra szedett karfiolrózsa. Megszórom ételízesítővel és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fedő alatt megpárolom. Jó lesz néha megkavarni, mert a friss zöldségek könnyen puhulnak, és nem jó szétfőzni őket. Míg fő, addig a tejben egy habverő segítségével teljesen simára dolgozom a lisztet, és megízesítem egy kis cukorral. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti édesen. Merek hozzá egy-két kanállal a főzőléből, hogy kiegyenlítsem a hőt, ne csapódjon ki a habarás. Elkeverem és óvatosan a zöldségekhez csorgatom. Folyamatosan kavargatom pár percig míg besűrűsödik. Utána megszórom kevés apróra vágott petrezselyemzölddel. Megkóstolom, s ha minden íz rendben van, lehet tányérokba merni. 


Én most virslit sütöttem a finomfőzelékünk tetejére, de vármilyen feltéttel, sőt üresen is nagyon finom! Főleg, ha sikerül elengednünk a menza okozta betonosodott főzelékemléket :-) Jól elkészítve isteni főzeléket kanalazhatunk! 


Télen is gyakran készítem,akkor persze mirelitből, de úgy sem okozott még csalódást! Ha van itthon karalábé, brokkoli, azt is belecsempészem, úgy, mint most a karfiolt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése