2012. július 31., kedd

Rakott cukkini





Hozzávalók:
2-3 db cukkini (nagyságtól függően)
50 dkg darált hús
4-5 szem krumpli
4 dl tejföl
kevés olaj
1 db tojás
só, őrölt bors
10-15 dkg reszelt sajt
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
 Elkészítés:
A cukkiniket megmosom, és vékony karikákra vágom, majd kevés forró olajban pár pillanat alatt hirtelen átsütöm. Papírtörlőre szedem, és az olajat jól leitatom róla. Közben a krumplit héjában megfőzöm, megtisztítom, közepesen vastag karikákra felvágom. A hagymát és fokhagymát felaprítom, és a cukkiniből visszamaradt olajon megfuttatom, majd sózva és borsozva megpirítom benne a darált húst. Ha készen van, akkor egy decinyi tejföllel átkavarom. Egy sütőtál aljára teszem a cukkini felét, majd erre jön a karikázott krumpli és megsózom. Erre jön a hús, majd a maradék cukkini. A tejfölbe belekeverem a tojást és kevés sót-borsot, ezzel takarom be  a felső réteget, majd reszelt sajttal gazdagon megszórva forró sütőbe tolom és hagyom, hogy a sajt megpiruljon a tetején.




Íme egy újabb recept a cukkini kedvelőinek. Jó hír azonban, hogy ugyanez a rakott étel elkészíthető padlizsánból, tökből vagy patisszonból is, de akár vegyesen rakva éppolyan finom lehet. Én csak a leírás egyszerűsége kedvéért írtam mindenhol cukkinit, de igazándiból az alsó sor az padlizsán volt, amit ugyanúgy elősütöttem, mint a cukkinit. Egy hátránya van a padlizsánnak, hogy nagyon sok olajat magába szív az elősütéskor, igazán jól le kell itatni róla több rétegnyi papírtörlővel. De mindenképpen finom étel, érdemes bármelyik zöldséggel kipróbálni. Bencének nálunk nem jött be annyira, de a férjem háromszor is megpakolta a tányérját. Ez ugye már jelent valamit?:-)))

5 megjegyzés:

  1. Én is rakott cukkinit tereveztem a napokban, persze, hús nélkülit:) Jó lett a blogod új arculata.

    VálaszTörlés
  2. A keresztlányomnak én is a húsmentes változatot fogom elkészíteni, ha hazalátogat:-)Köszönöm a dícséretet, úgy gondoltam egy kis újítás nem árthat:-)))

    VálaszTörlés
  3. Szia Timi!
    Nagyon guszta:-)
    Próbáld ki úgy is, hogy nem sütöd meg a padlizsánt, tököt, patisztont, hanem szépen lerétegezed a tepsibe, rá a pörköltnek készült darált húst, majd félkész rizs, többi ugyan úgy ahogy készítetted. Pici vizet aláöntesz, befeded fóliával, hagyod összesülni.
    Sűrűn megnézed hogyan puhul, majd leveszed a fóliát, sütöd, végén rá a sajt.
    Bocsika, hogy belekontárkodom, de isteni finom így is:-)
    Puszika

    VálaszTörlés
  4. Szia Ritus!
    Készítettem már többször ezzel a módszerrel is, tényleg finom! De most valami újat akartam kipróbálni, azért kísérletezgettem:-)))
    Légy jó, puszi

    VálaszTörlés
  5. A pörköltszerűen lesűtött hússal izletesebb.Úgy értem , nem darált hússal, hanem kockázva a húst pörköltnek lesűtjük, és szétnyomkodjuk villával.
    Én tojást is teszek a rízses, húsos masszába,minden rakottasnál, így megköti és kockázva tálalható.
    Nálam is jöhet a cukkini minden formában, még lecsóba is.Üdv,Olgis.

    VálaszTörlés