2012. július 26., csütörtök

Rántott patiszon fűszeres krumplival...


 Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
fokhagyma fűszersó
őrölt kömény
curry
őrölt bors
őrölt rozmaring

1-2 fej patisszon
2-3 db tojás (a patisontól függ, hány darabra lesz szükség a panírozáshoz)
liszt
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
+ sütőzacskó a krumplinak
Elkészítés:
A patisszont megtisztítjuk és felszeleteljük, a magokat kidobjuk belőle. Kicsit besózzuk, majd pár percig hagyjuk, hogy átjárja. Közben megtisztítjuk a krumplit, hasábokra vágjuk. A fűszereket ízlés szerint egy kevés sóval összekeverjük, rászórjuk a krumpligerezdekre, meglocsoljuk 1-2 ek. olajjal és alaposan átforgatjuk. Sütőzacskóba pakoljuk, végét lezárjuk, és pár lyukat szúrunk rá, hogy a felesleges gőz távozhasson. Mehet a sütőbe, kb. egy óra alatt finoman megsül.
Ezután a szokásos módon ( liszt-felvert tojás-zsemlemorzsa) bepanírozzuk a patisszonokat és egy serpenyőben felhevített olajba pakolva nem túl nagy lángon megsütjük.  Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat legyen ami felszívja alóla. Ha megsül a krumpli, óvatosan kinyitjuk a zacskót, ollóval végigvágjuk és tálra szedjük a krumplit. Lehet enni, jó étvágyat. Egy kis vegyes nyári salátával vagy mint most nálunk is egy adag kovászos uborkával isteni ebéd.



Már többször leírtam, hogy a nyarat elsősorban azért szeretem, mert mindenféle  zöldségek fejlődnek ebben az idényben, melyekből fantasztikus ételeket
lehet készíteni. A patisszon, vagy magyarosabb nevén csillagtök is a nyári zöldségcsodák sorába tartozik,alacsony kalóriatartalma, és közel 91%-os víztartalma miatt a fogyókúrás étrendbe is nagyszerűen beilleszthető. Ízét kicsit a haléhoz szokták hasonlítani, bár szerintem inkább a kimagozott szeletek formája emlékeztet egy-egy halpatkóra. De ez nem is lényeges, hiszen annyi finomság készíthető belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése