2012. augusztus 8., szerda

Cukkinis rántotta


 Hozzávalók:
1-2 bébicukkini (vagy ennek megfelelő mennyiségű nagyobb méretre vágva)
5 db tojás
kevés olaj (legjobb az oliva, de ha nincs, megfelel a sima napraforgó is)

őrölt bors
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
zöldfűszer keverék (én a Pennyben kapható "Saláta fűszerkeveréket" használom, amiben  vöröshagyma, metélő hagyma, paprika is van, és fagyasztott szárítás után kerül az üvegbe, megőrizve a színt, ízt, zamatot)
1-2 ek. tej (ez el is maradhat)
Elkészítés:
A cukkiniket jól megmossuk, megtöröljük és nem túl vastag karikákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk, beletesszük a cukkini karikákat és a fokhagymát, megszórjuk kevés sóval, és hagyjuk kicsit párolódni a zöldséget. Közben egy tálba felütjük a tojásokat, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a tejet és egy evőkanálnyit a fűszerkeverékből. Ha a cukkinik már puhulnak (nem szabad teljesen lágyra sütni) akkor ráöntjük a tojásos keveréket és egy fakanállal óvatosan megmozgatva addig sütjük, míg a tojás el nem éri az általunk szeretett állagot. Nincs más dolgunk, mint tányérra adagoljuk, és paradicsommal, paprikával és friss kenyérrel jóízűen megesszük:-)





Igen, még mindig tart a cukkiniszezon, tehát még nekem is vannak ötleteim az elkészítéshez, fogyasztáshoz. Bár a fogyasztás nálam nem gond, akár nyersen is elrágcsálom az apró és zsenge tökbébiket:-) A kertből ma egy közepes főzőtök mellett a fiúk behoztak két kis bébicukkinit is, gyanítom, hogy Bence szeretett beléjük:-) Mivel elég kevésnek bizonyultak, főleg miután a hörcsögök és én is megkóstoltuk, ezért úgy döntöttem, az esti rántotta "hangulatba hozásához" még éppen elegendő ez a mennyiség. Jót ettünk belőle!

3 megjegyzés: