2012. szeptember 24., hétfő

Nyírségi gombócleves(ahogy én készítem)

 Hozzávalók:
leveshez:
30 dkg csirkemellfilé
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
10 dkg borsó
2-3 fej gomba
citromhéj darab
citromlé ízlés szerint
1-2 ek. vágott petrezselyemzöld
2 dl tejszín (lehet tejföl is)
1-2 ek. liszt
só, őrölt bors
ételízesítő
olaj
gombóchoz:
30 dkg burgonya héjában megfőzve
 15 dkg finomliszt
1 db tojás
5 dkg margarin(vagy vaj)
só, őrölt bors
1 tk. nagyon finomra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A kockákra vágott csirkemellfilét (lehet a formázáskor "leesett" nyesedék is)kevés olajon megfuttatjuk, kevés sóval és borssal megszórva addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik. Ekkor hozzátesszük a lehetőleg egyforma nagyságúra vagdalt leveszöldséget, megszórjuk ételízesítővel, felöntjük egy jó decinyi vízzel és fedő alatt megpároljuk. A húsnak is elég annyi idő, mint a zöldségeknek. Amikor a sárgarépát már a fakanállal el lehet vágni, akkor jöhet bele a szeletelt gomba és a borsó. Felöntjük egy liter vízzel,után ízesítjük, beledobjuk a darabka jól megmosott citromhéjat, belefacsarjuk a citromot, majd hagyjuk, hogy összeforrjon. Közben a tejszínben vagy tejfölben elkavarjuk a lisztet, pici vizet öntünk hozzá és csomómentesre kidolgozzuk. Ha a leves felforr, akkor egy merőkanálnyit a hőkiegyenlítés miatt hozzáadunk a habaráshoz, majd a csendesen "pötyögő" levesbe csorgatjuk. egy-két perc már elég ahhoz, hogy a liszt elveszítse a "nyers" ízét. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, csepegtetünk még bele egy kis citromlevet, és jöhetnek a kifőzött gombócok.

Gombóc készítése:
A krumplit héjában megfőzzük, majd összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, beleütünk egy tojást, megszórjuk a nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, beleszitáljuk a lisztet, és hozzáöntjük a megolvasztott margarint. Kidolgozzuk, és vizes kézzel kis diónyi gombócokat formázunk belőlük, melyeket forrásban lévő sós vízbe dobunk. Ha feljönnek a víz tetejére, várunk még 2-3 percet, azután jól lecsepegtetve egy tálkába tesszük a krumpligombócokat.



Rendkívül finom leves, bár itt nálunk a Nyírségben sem ismerik minden háztartásban. Korábban mindig ezt rendeltem ha módomban állt egy étteremben. Aztán arra gondoltam, olyan nagyon nehéz nem lehet az elkészítése sem. És íme sikerült nekem is-.))Lehet, hogy leírva kicsit bonyolultnak vagy hosszadalmasnak tűnik, de amikor belefogunk, egyik munkamenet megy a másik után, s alig egy óra alatt elkészíthető ez a pikáns finomság. Érdemes kipróbálni.

1 megjegyzés: