2012. október 13., szombat

Lencseleves

Hozzávalók:
25 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál keményebb kolbász
pirospaprika
ételízesítő
olaj
2 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
1 tk. almaecet (lehet sima ételecet is, de én ezt jobban szeretem)
1 tk cukor
                                                                                    2 db babérlevél
Elkészítés:
A lencsét beáztatom főzés előtt. Nem kell egy éjszakára, elég ha 1-2 órát ázik. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra kockázom, és egy lábosba teszem. Ráöntök egy kevés olajat és megdinsztelem. Megszórom pirospaprikával és egy pici vizet öntök rá, nehogy a paprika megégjen. Mehet bele a lencse, rádobom a babérleveleket, megszórom ételízesítővel és hagyom főni. Mikor már majdnem puha, akkor hozzáteszem a karikára vagdalt kolbászt is. A tejfölt a liszttel alaposak kikeverem, merek rá egy pár kanál forró levest, elkavarom és a lencsére öntöm. Hagyom egy-két percig csendesen forrni, majd beleöntöm az ecetet és hozzáadom a cukrot. Még egyet rottyan, és készen is van.




Eddig a lencséből nálunk csak főzelék készült, és egy alkalommal saláta az újévi sikerek érdekében. Most azonban arra gondoltam, biztosan nem ártalmas találmány a lencseleves sem:-))És milyen jól gondoltam. Egy régi megsárgult szakácskönyvben találtam egy ehhez hasonló leírást, amit kicsit a saját szánk íze szerint "átalakítottam", és azt kell mondanom, egy rendkívül kellemes ízhatást kaptam eredményül. Míg kanalaztam délben a finomságot, arra gondoltam, legközelebb a saját adagomat megbolondítom még egy-két karika csípős zöldpaprikával is. 

3 megjegyzés:

  1. Én sem készítettem még levest,de itt az ideje:)

    VálaszTörlés
  2. Én gyakran főzök lencselevest, nagyon szeretjük, csak én virslivel főzöm és mindig megbolondítom egy kis mustárral. A Te verziód is nagyon ínycsiklandozóan néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Próbáljátok ki bátran, nagyon finom volt, gyakran fogom készíteni:-))

    VálaszTörlés