2012. november 28., szerda

Májgombóc leves

Hozzávalók:
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér)
1/2 karalábé
1/2 zellergumó
petrezselyemzöld
10 dkg zöldborsó
őrölt bors
ételízesítő
csigatészta
olaj
Májgombóchoz:
3-4 db csirkemáj
1 db tojás
ételízesítő
zsemlemorzsa
őrölt bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom és karikákra, illetve nem túl apró kockákra vágom. Kevés olajon, fedő alatt megdinsztelem őket. Míg párolódnak, addig a csirkemájat késsel elkaparom, egy tálba téve hozzáütöm a tojást, ízesítem, és annyi zsemlemorzsát teszek hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen túl kemény a massza. Ha a zöldségek már puhulnak, (nem szabad teljesen megpuhulniuk) felöntöm őket annyi forró vízzel, hogy majd a végeredmény egy tartalmas leves legyen. Megszórom ételízesítővel (vagy sóval, aki nem használ mesterséges ízesítést)és hagyom, hogy közepes lángon felforrjon. Ekkor beleteszem a csigatésztát, majd vizes kézzel gesztenye nagyságú golyókat formálok a májas masszából, és azt is a levesbe teszem. Kb. 10-12 perc kell ahhoz, hogy mindkét levesbetét megpuhuljon, de közben azért érdemes tartani egy kóstolást. A végén a levest megszórom apróra vagdalt petrezselyemmel.




A hidegebb napokon kifejezetten szeretem ezt a tartalmas, zöldséges levest. Ebből még Bence is kétszer evett, pedig nála, aki szereti megkerülni a levesevést ez már nagy szó:-) A májgaluska, májgombóc be kell vallanom, hogy a gyengéin közé tartozik. Nagyon szeretem levesbetétként mindkettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése