Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2012. november 11., vasárnap

Szárnyas lakoma




 Hozzávalók:
1 db liba vagy kacsa konyhakész állapotban
sütőtök
krumpli
cékla
hagyma
gomba
(ezek mind ízlés, tepsi és étvágy függvényében adagolva)
szárnyas fűszersó

majoránna, rozmarin, kakukkfű (ha nincs belőlük friss, jó a szárított-morzsolt változat is)

Elkészítés:
 A zöldségeket megtisztítjuk, és közel azonos darabokra vágjuk. Nem kell megijedni, a sütőtök és a cékla is pont jó lesz mire a sült elkészül, és a krumpli sem lesz még ehetetlen, főleg ha nem a lisztes, szétfövő fajtát választjuk. Sózzuk, átforgatjuk, majd a tepsibe pakoljuk a zöldségeket. A tetejükre rárakjuk a fűszersóval meghintett húsdarabokat, megszórjuk az egészet majoránnával, rozmaringgal és kakukkfűvel.
Vizet öntünk alá, lefedjük fóliával, és a sütőbe téve kis lángon kb. másfél órát sütjük, majd fólia nélkül kicsit megpirítjuk.
 Míg sül, addig el lehet készíteni a párolt káposztát, mely szerintem elengedhetetlen kísérője a libának, kacsának. Mi így készítjük:

Hozzávalók:
1 fej vörös káposzta
1 nagyobb fej lila hagyma
olaj
őrölt kömény
cukor
ecet
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit leszedem és eldobom, ezt nem szoktam használni. Kettévágom a fejet, kiszedem a torzsáját, és egészen vékony szeletekre felvágom a káposztát. Vékonyra csíkozom a hagymát is és hozzáadom. Besózom, és pár percig állni hagyom. Egy nagyobb lábosba olajat melegítek, és rádobom a hagymás káposztát. Megszórom köménnyel, cukorral és ecettel ízlés szerint, jól átkeverem, és öntök alá egy decinyi vizet is. Fedő alatt készre párolom. Közben azért megkóstolom, és ha kell bele még valami ízesítő, pótolom.
Az ecettel érdemes óvatosan bánni, először csak egy teáskanállal locsoljunk a káposztára. Ha nem elég savanyú, lehet még fokozni, de kivenni már nehezebb belőle.
A ludas kása régi nagy kedvencem, anyukám gyakran készítette, bár az, hogy most borsó is került bele, már az én újításom.
Hozzávalók:
1 kg vegyes leveszöldség(sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller)
10 dkg zöldborsó
1 kg libahús
(én ezt szárnyközépből főztem)
20 dkg rizs
ételízesítő
őrölt bors
szemes bors
kevés olaj
Elkészítés:
A libahúst jól megmossuk, ha kell kiáztatjuk, majd egy lábosban feltesszük hideg vízben főni. Ha felfő akkor lehabozzuk, majd bezöldségeljük, szórunk bele pár szem szemes borsot, ételízesítőt és lefedve puhára főzzük. Ha elkészül, leszűrjük a levest. A húst leszedjük a csontról, és a zöldségekkel együtt lehetőleg egyforma nagyságúra kockázzuk. Kevés olajon megfuttatjuk a rizst, majd ha kifehéredik, felöntjük a rizsnél 2,5x-es mennyiségű forró levessel. Megszórjuk kevés őrölt borssal, és fedő alatt pároljuk. Közben kevés levesben megpároljuk a borsót is, ennek csak pár perc kell. Ha készen van, mehet a többi zöldséghez. Az a jó, ha szaftos a rizs, olyan rizottó jellegű. Mikor már majdnem megpuhul, óvatosan belekeverjük a zöldségeket és a húst. 




Be kell vallanom, hogy bár nagyon szeretjük a kacsát és  libát, a Márton napnak gyerekkoromban soha nem volt hagyománya nálunk. Sőt, még fiatalasszonyként sem igen érdekelt a dolog, mind addig, míg Bence meg nem született. Valahogy azzal, hogy igazi család lettünk, sok minden megváltozott. Nem csak a mindennapok, de az ünnepek, az ezekhez való kötődés, egy új családi hagyománykör megteremtése is fontosabb lett. Így kapott helyet nálunk Márton is, s már jó néhány éve ezen a napon valamilyen formában mindig kerül liba az asztalunkra. A párolt káposzta érdekessége nem csak az, hogy Bence hatalmas mennyiséget képes eltűntetni belőle, hanem az is, hogy a fűszerezés és a kevergetés az idén már az Ő feladata volt. Senki nem mondta neki, magától fogott fakanalat, és rettentő büszke volt az eredményre:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése