2012. november 16., péntek

Tarhonya leves

Hozzávalók:
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
1 kicsike fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4-5 szem krumpli
1 marék tarhonya
1 csík zöldpaprika(aki szereti, az tehet bele csípőset is)
1/2 paradicsom
(télen ezek helyett egy jókora kanál lecsó is tökéletes)
kevés fűszerpaprika
ételízesítő
őrölt bors
őrölt kömény
Elkészítés:
A szalonnát kicsi kockákra vágom, és odateszem egy lábosban a tűzre, hogy a zsírja szépen kisüljön. Amikor már fényes a lábos tőle, hozzáteszem a közben apróra felvágott hagymát és fokhagymát. Üvegesre pirítom, majd rádobom a tarhonyát  is és kicsit megkapatom. Csak annyira, hogy közben a hagyma ne égjen le. Megszórom pirospaprikával és felöntöm rögtön egy pohárnyi vízzel. Aki nem elég rutinos, az a művelet közben vegye le a lángról a lábost, nehogy a fűszerpaprika megégjen, mert akkor keserű lesz az íze. Hozzáadom a kockázott krumplit, az összevagdalt paprikát és paradicsomot (vagy a lecsót), megszórom ételízesítővel, őrölt köménnyel és borssal, felöntöm annyi vízzel, hogy aránylag sűrű levest kapjunk. Majd félig lefedem, és hagyom csendesen főni. Nem kell neki túl sok idő, csak míg a krumpli és a tarhonya is megpuhul benne. Aki szereti, az tálaláskor tehet még hozzá csípős paprikát.



Bár tudom, hogy elég menzásan hangzik ez a leves, én mégis nagyon szeretem.  Könnyen, gyorsan, olcsón kivitelezhető. amikor egy kis meleg levesre vágyom, és nincs túl sok időm, első körben mindig ez jut eszembe. Ebből a főzetből két tányérral bevágtam, a második  fogás már nem is kellett:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése