2012. november 17., szombat

Torta párizsi krémmel

Hozzávalók:
8 db tojás
8 ek. rétesliszt
8 ek. cukor
1 tk. sütőpor

Krémhez:
6 dl tejszín + 1dl a díszítéshez
3 púpozott ek. kakaópor
ízlés szerint őrölt fahéj
cukor (ha nem lenne elég édes a tejszín)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. Az egyik tálba a sárgája, a másikba a fehérje kerül. Nagyon óvatosan kell bánni a tojással, a fehérjébe nehogy sárga rész kerüljön, mert akkor képtelenség kemény habot verni belőle. Ha sikerült a szétválasztás, akkor a gépi habverővel habbá verem a fehérjét. Kis sebességgel kezdem a verést, és közben folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Óvatosan beledolgozom egyenként a tojások sárgáját, majd fakanállal beleforgatom a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. A tortaforma alját kikenem zsírral, majd kilisztezem, és beleöntöm a piskótamasszát. Azonnal megy a sütőbe. Kb. 40 perc múlva megnézem. Általában egy fogpiszkálóval szúrom meg a tésztát. Ha a massza ráragad, akkor még visszateszem sülni. Ám ha a fogpiszkálót szárazon húzom ki, akkor elkészült a piskóta. Kicsit hagyom hűlni, aztán szétkapcsolom a formát és tálra teszem a piskótát.
Krém:
Ezt előző este érdemes elkészíteni. A 6 dl tejszínt egy lábosba öntöm, beleteszem a kakaóport és a fahéjat. Jól elkeverem, majd felfőzöm, és pár percig a tüzön hagyom, közben kevergetem. Elzárom a gázt, és ha kihűlt az ízes tejszín, akkor beteszem a hűtőbe. Másnap nagyon szép krémszerű habot lehet belőle verni, ezzel töltöm meg a három lapba vágott piskótát.  A torta tetejére és csokimázt kentem, de lehet oda is krémet tenni, aki úgy szereti. A maradék sima 1 dl tejszínt felvertem, és habzsákba téve feldíszítettem vele körbe a tortát. Nálam mogyorószemek kerültek a habcsókokra, de ízlés szerint bármivel díszíthető.




A párizsi krém receptért külön köszönet Pannika barátnőmnek, aki megosztotta velem a világ egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb krémjének leírását. Ma ezzel készítettem el én is a tortámat:-)))

4 megjegyzés: