2012. december 31., hétfő

Kocsonya

Hozzávalók:
1 kg köröm, fej,esetleg fül (vegyesen)
1 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
szemes bors

2-3 sárgarépa
Elkészítés:
A disznóhúst ha kell kicsit megperzselem, majd megtisztítom, alaposan megmosom. Hideg vízben felteszem főni, ugyanúgy, mintha húslevesnek kezdenék neki. Én annyi vizet teszek rá, hogy kb. négy ujjnyira ellepje. Amikor felfő, leszedem a habját, beleteszem a tisztított hagymát, fokhagymát, hosszában kettévágott répát, szemes borsot. Megsózom, majd egészen kis lángon hagyva addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Ezután leszűrjük, a húst tálakba tesszük, rákanalazzuk a levet, és hagyjuk megdermedni.



Nem nagy ördöngősség a kocsonya készítése, ha jó alapanyagokat vesz hozzá az ember. Van aki bővebben zöldségeli, van aki csak a húst és a hagymát teszi fűszerekkel a lébe. Nálunk szeretik a fiúk a sárgarépát, ami nem csak ízre jó benne, de nagyon szép színt is ad a kocsonyának. A legfontosabb tudnivaló szerintem az a kocsonya főzésekor, hogy ugyanúgy egészen pici lángon kell "pötyögtetni", mint a jó húslevest. Én egyszerűen megoldottam a kérdést. Késő este, közvetlenül lefekvés előtt tettem oda főni, és reggel ébredés után már csak le kellett szűrnöm és tányérokba adagolnom.

2 megjegyzés:

  1. Szia Timi! Naa, végre van még valaki, aki este meri oda tenni, hogy reggelre elkészüljön és nappal már nem foglalja a helyet a tűzhelyen. Én mindig így csinálom. A készítés is ugyanez. Jó ránézni a tányérokra.:)) A kocsonyában főtt sárgarépánál nincs is finomabb.:))
    Békés Boldog Új Évet kívánok! Tücsi

    VálaszTörlés
  2. Szia Tücsikém!
    Pedig ugye milyen nagy ötlet ez az éjszakai főzés?
    Békés boldog új esztendőt kívánok én is neked!

    VálaszTörlés