2013. január 10., csütörtök

Babgulyás

Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
20 dkg tarka bab
3 szál sárgarépa
3-4 szem krumpli
1 szál zeller zöld
1 fej hagyma
ételízesítő
fűszerpaprika
olaj
csipetke (1 db tojás és annyi liszt, amennyit felvesz egy kemény tésztának)
Elkészítés:

A hagymát apróra vagdalom, és olajon megdinsztelem. Megszórom fűszerpaprikával, felöntöm kevés vízzel, hogy ne égjen meg. Egyszóval készítek egy pörköltalapot, amire ráteszem a kockázott húst, megszórom ételízesítővel,  és lassú tűzön főzni kezdem. Megtisztítom a sárgarépát, és azt is hozzáadom karikára vagdalva a fövő pörkölthöz.
Míg rotyog, addig az előző este beáztatott babot is odateszem sós vízben főni. Amikor a hús és a sárgarépa már majdnem puha, hozzáadom a kis kockákra vagdalt krumplit, majd felöntöm vízzel. Beledobom a megmosott zeller zöldet is. Közben elkészítem a csipetkét. A tojást egy kis tálba felverem, és annyi finomlisztet teszek hozzá, hogy jó kemény tésztagombócot nyerjek, amit aztán szép komótosan egy tálcára csipegetek. A babot ha megfő leszűröm, és a leveshez adom. Ekkor már látom, kell-e még hozzá víz. Ha igen, felöntöm, utána ízesítem és beleszórva a csipetkét, készre főzöm.



Finom tartalmas, laktató leves. Elsősorban télen szoktam készíteni. Bevallom, most kényelmes voltam, és a babot nem magam főztem, hanem a Lidlben kapható konzerv tarkababot használtam hozzá. A főzés menete ugyanaz így is, csak nem kell külön figyelmet fordítani a babra. Felbontottam a konzervet, szűrőbe téve leöblítettem, és már mehetett is a majdnem kész levesbe. Míg a csipetke megfőtt, átmelegedett a bab is. Csipetke...van aki idegenkedik a készítésétől, pedig szerintem kifejezetten idegnyugtató elfoglaltság a gyártása.-) De ha nem tudjuk rászánni magunkat, akkor egy egyszerű nokedli is megteszi levesbetétként.

2 megjegyzés:

  1. Nem csak finom, hanem nagyon-nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Vicus! Régen "láttalak" :-) Igen, jól sikerült kis leveske volt:-)

    VálaszTörlés