2013. január 26., szombat

Zöldséges kuszkusz

 Hozzávalók:
25 dkg kuszkusz
5 dl zöldségleves alaplé (lehet kockából is)
1/2 kalifornia paprika
1 kis csomag petrezselyemzöld
1 kis fej lila hagyma
1/2 dbz kukorica
Elkészítés:
A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk a megtisztított lila hagymával együtt. A paprikát felkockázzuk, a kukoricát lecsepegtetjük. Felforraljuk a levesalapot, és ráöntjük a kimért kuszkuszra. Lefedjük, hogy a gőz


bent maradjon. 5-6 perc kell, hogy magába szívja a kuszkusz magába szívja a folyadékot és megduzzadjon, megpuhuljon. Ezután villával beleforgatjuk az előkészített zöldségeket.




Nagyszerű köret, mi legalábbis nagyon szeretjük. Ha egy kis sült csirkehúst, vagy ropogósra wokozott gombát szórunk bele, önálló ételként is megállja a helyét. Az az igazság, hogy néhány éve még én sem igazán tudtam, mi fán terem a kuszkusz. Aztán egy főzőműsor bolgár blokkját nézegetve egyre gyakrabban és egyre változatosabb formában találkoztam vele, így arra gondoltam, én is megpróbálom elkészíteni. Rögtön rájöttem, valóban nem nagy ördöngősség, és kedvemre variálhatom a belevalókat.
De mi is az a kuszkusz?
A kuszkusz berber eredetű szó, olyasmit jelentett, hogy „jól megsodort”. Sok helyen még ma is kézzel sodorják-pödörik gömböcökké, enyhén benedvesített és belisztezett kemény búzadarából.  A lisztes víz vékony filmmel vonja be a parányi labdacsokat, melyeket azután különböző méretű sziták segítségével méret szerint szétválogatnak, leszitálván róla a fölösleges lisztet is. Aztán szétterítik a napon, s kiszárítják. Az eljárás lényege az, hogy egy pergős valamit állítsanak elő, vagyis a gőzölés vagy áztatás során ne keletkezzen belőle pempő (mint a tejbegríz vagy a puliszka esetében).

3 megjegyzés: