2013. március 15., péntek

Ricsi salátája

Hozzávalók:
20 dkg franciasaláta alap
1 dbz kukorica
1 pohár kefír
3 ek. majonéz
csipet cukor
csipet só
1 kk. őrölt bors
1 kicsi fej lilahagyma
1 ek. apróra vagdalt medvehagyma
2 szelet sonka kockázva
1 db savanyú uborka
1/2 db alma
Elkészítés:
A zöldségalapot enyhén sós vízben megpároljuk. Míg elkészül, addig összekeverjük az alaphoz a kefírt, a majonézt, a cukrot, sót, borsot. Nagyon apróra vágjuk a lilahagymát, az almát, az uborkát, és a medvehagymával együtt a mártásba keverjük. Jöhet hozzá a kukorica és a kis kockákra vagdalt sonka, majd a hideg vízzel leöblített és alaposan lecsöpögtetett zöldségek. Összekeverjük, megkóstoljuk. Ha szükséges, tehetünk még bele cukrot vagy kevés borsot. Hűtőbe téve hagyjuk egy órát érlelődni, aztán lehet kínálni. Paradicsomba, Főtt tojás belsejébe is kanalazható, mutatós hidegtálalap lehet belőle.



Nálunk már beindult a sonkaszezon, csak úgy mint minden évben, a húsvétot megelőző hetekben. A férjecském nagyon szereti, de bevallom, mi sem vetjük meg Bencével. Nem igazán tudtam már kitalálni, mi is legyen ma a vacsora, így azt gondoltam, egy kis laza toast-pirítós mellé el lehet kanalazgatni ezt a salátát, de az ízeivel barátkozva azt hiszem, az ünnepi asztalon is helyet kap.
Medvehagymából most a szárított változatot használtam. Kicsit összemorzsolva teszem az ételbe, úgy még jobban kiadja az aromáját. Ha nem jut valaki hozzá, nem kell elkeseredni, a metélőhagyma vagy az újhagyma zöld szára is tökéletes lesz a salátában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése