2013. március 27., szerda

Sonkás-barna csiperke leves

 Hozzávalók:
30 dkg barna csiperke
1/2 sárgarépa
2 szál újhagyma
1 tenyérnyi sonka
1 csipet őrölt bors
ételízesítő
1 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
2 tk. apróra vágott metélőhagyma
2 ek. olaj
Elkészítés:
A hagymát megmossuk és félkarikákra vágjuk.
Kevés olajon megpároljuk, majd rádobjuk az időközben kockákra vágott sonkát. Jól lepirítjuk. A gombát megmossuk, s attól függően, hogy mekkorák a fejek, félbe vagy negyedbe vágjuk. A sárgarépát julienne-re (zsülienre, vagyis gyufaszálnyi csíkokra) vágjuk. Ha a sonka lepirult a hagymával, akkor rátesszük a gombát és a sárgarépát. Átforgatjuk, megszórjuk kevés delikáttal, őrölt borssal, és kevés vizet öntve alá fedő alatt megpároljuk. A gombának nem kell sok idő. Míg puhul, addig a tejfölt alaposan elkeverjük a kanálnyi liszttel. A párolt gombához annyi vizet öntünk, hogy egy aránylag sűrű levest kapjunk. Ha kell, után ízesítjük, majd ha felforr, akkor a léből merünk a tejfölre, kikeverjük a habarást, és óvatosan a leveshez öntjük. Pár perc elég ahhoz, hogy a liszt elveszítse a "nyers" ízét. Utolsó lépésként megszórjuk az apróra vágott metélőhagymával.



Ma amolyan gombás napot tartunk. Tegnap akciósan vettem nagyon szép fehér és barna csiperke gombát, így most ezekből lesz az ebédünk. Illetve már a reggelink is gomba volt, drága férjem gombás-hagymás rántottát kívánt és készített:-) A barna csiperkéből lett ez a leves, a fehér csiperke pedig befűszerezve csirkeszárnyakkal csücsül a sütőben.
Ha nincs metélő hagymánk, akkor nyugodtan megszórhatjuk a levest az újhagyma apróra vágott szárával is. Nekem szerencsére szép nagy csokor ül a konyhaablakomban egy cserépben, így csak levágtam róla egy pár szálat, és már lehetett is vagdosni :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése