2013. május 9., csütörtök

Tepertős pogácsa

 Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2 kanál tejföl
2 db tojás sárgája + 1 db tojás a kenéshez
30 dkg tepertő
1 szál újhagyma zöldjével együtt
1 tk. mustár
1 kk. őrölt bors
2-3 tk só (ízlés szerint)
2 dl tej
Elkészítés:
A tepertőt az újhagymával együtt ledaráljuk. A
hozzávalókat kimérjük, és szépen belesorakoztatjuk a kenyérsütőgép tartályába. Beállítjuk dagasztás-kelesztés funkcióra, és hagyjuk, hogy a gép dolgozzon helyettünk. Ha készen van, akkor lisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk. Tepsire pakoljuk, megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.




Természetesen akinek nincs kenyérsütő gépe, az a hagyományos módon is elkészítheti. Ilyenkor a kidolgozás után érdemes egy órán át letakarva kelni hagyni a tésztát, majd ugyanúgy folytatni, mint ahogy leírtam. Én mostanában nem a zsúrpogácsa szaggatót használom, hanem egy "férfiasabb" nagyságút, ami kb. négy centi átmérőt jelent. Nekem így ebből az adagból 38 pogácsám lett. Én ehhez igazság szerint a tegnapról megmaradt tepertőkrémet használtam el, de azért pontosan leírtam, miből mennyi kell bele az ízesítéshez.

2 megjegyzés:

  1. Nekem a "férfias" nagyságú pogácsa nagyon tetszik, főleg ízre!!!! Az újhagymás eljárás nagyon jó ötlet, kipróbálandó!:-))

    VálaszTörlés
  2. Jó beleharapni ezekbe a darabokba, a kisebb formát el is tettem :-)A hagyma nagyon jó kis ízt adott neki, tényleg érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés