2013. június 7., péntek

Körömpörkölt


Hozzávalók:
2 kg tisztított és félbevágott köröm
2 nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
étolaj (van aki ehhez az ételhez zsírt jobban szeret)
3 dl vörösbor
2 db tv paprika(egyik, vagy legalább egy fél lehet csípős is)
2 db paradicsom
(vagy ezek helyett fél üvegnyi lecsó)
1 ek. pirospaprika
só (ízlés szerint)
1 tk. őrölt bors
Elkészítés:
A körmöket átnézzük, ha kell megtisztogatjuk, megmossuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymákat összenyomjuk. Olajra dobjuk mindkettőt és aranybarnára pirítjuk. Míg elkészül, addig feldarabolhatjuk a megmosott paprikát és paradicsomot, úgy, mint ahogy lecsóhoz szoktuk. Félrehúzzuk a tűzön  a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Rátesszük a paprikát és a paradicsomot, és sóval kicsit megszórva elkészítjük a lecsós alapot. Amikor már zsírjára sütöttük, beletesszük a körömdarabokat, jól átforgatjuk, hagyjuk pár percig, majd felöntjük a vörösborral, s ha kell még annyi vízzel, hogy kényelmesen megfőhessenek a körmök. Megszórjuk őrölt borssal, utána sózzuk, és lefedve főzzük. Akkor van készen, ha a leve sűrű és ragacsos, a húsból pedig ha villával megemeljük, szinte kifordulnak a csontok. Hasábokra vágott főtt krumplival és savanyúsággal vagy kovászos uborkával az igazi.



Aki lábosban vagy kint szabad tűzön készíti ezt az ételt, az azért számoljon azzal, hogy nem egy-másfél órás folyamat. Sok idő kell a körömnek a teljes puhuláshoz. Ám ez az idő lerövidíthető, ha kuktába tesszük a hozzávalókat. Én is így készítettem, majdnem két órát főztem.
Persze sokan vannak, akik most elhúzzák a szájukat még a látványtól is, hiszen a ragacsos cubákokat nem mindenki szereti. Természetesen úri gyermekem Bence sem, így neki külön készítettem mára ebédet. Mi azonban az apjával jóízűen belakmároztunk belőle.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk még a felnőtt fiaim sem eszik meg, csak pfujjognak, de én viszont nagyon szeretem, sőt úgy érzem, hogy nem lehet belőle eleget enni. Kovi ubival v. jó erős almapaprikával, isteni!:))Nagyon jól néz ki a pörköltöd!!!

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem, de a gyerekek kevésbé rajonganak érte :) Legyalogolnék egy kis cupákért, ha jut, Nyíregyre!!! :D

    VálaszTörlés