Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2013. június 22., szombat

Meggybefőtt

Hozzávalók:
4 kg meggy (már kimagozva mérjünk ennyit)
1 kg cukor (minden kilóra 25 dkg)
kilónként 1 mk. nátrium-benzoát (vagy szalicil)
Elkészítés:
A meggyet alaposan megmossuk, majd kimagozzuk. Tisztán lemérve kilónként 25 dkg cukrot és 1 mk. tartósítót adunk hozzá, jól elkeverjük, és letakarva hagyjuk állni legalább egy éjszakán át. Közben van időnk kimosni az üvegeket, előkészíteni a helyet a kamra polcán. Másnap a meggybefőttet üvegekbe szedjük, tetejükre szórunk még egy-egy késhegynyi tartósítószert. nem kell nagyon tele rakni, mert fog még egy kis levet engedni.
Nem kell dunsztolni, mehet a polcra. A megmaradt meggylé sem megy kárba, az már tulajdonképpen egy finom szörpként ásványvízzel, szódával iható ebben a nagy melegben. Ebből az adagból hat üveg befőtt lett.


Anyukám mindig így rakta el a meggybefőttet. Emlékszem rá, hogy kint Gyulatanyán, ahol a kertünk volt, pontosabban méreteit tekintve inkább már birtokunk, hatalmas meggyfáink voltak. A család összefogva szedte a gyümölcsöt, aztán a szortírozás után nekiláttunk a mosásnak, magozásnak. Nagy lábosokba került a meggy, anya fehér tüllel takarta le, és néha megkavargatta. Mi gyerekek már akkor is a szörpöt vártuk, ami  a végén kikerült. Most megkóstoltam egy pohárnyit, jó hideg ásványvízzel. Míg kortyoltam, becsuktam a szemem. Kicsik visszajött a gyermekkor...

1 megjegyzés:

  1. Timisem! Ügyes voltál megint.
    Bizony az a szép gyermekkor, nem múlik el nyomtalanul.
    Milyen jó lenne, ha itt lehetnének velünk, annyi kérdésem lenne még 25 év után is. Minden nap gondolok rájuk.

    VálaszTörlés